Jennin pää temppuili, muistelee presidenttiparin jäljentänyt lähihoitaja Kati Rasmus – hamahelmiä tarvittiin 12 152

Ennen hoitajaksi ryhtymistä Kati Rasmus työskenteli kokoojana Nokialla. Jotain samaa on hänen harrastuksessaan.

Kuvateksti
Kati tekee hamahelmistä Radio Novan juontajan Mari Valosaaren muotokuvaa.
Kuva: Jussi Tuokkola

Lähihoitaja Kati Rasmus, 53, vetäytyy kirjoituspöytänsä ääreen ja panee kuulokkeisiin musiikkia – Saara Aaltoa, Suvi Teräsniskaa, Katri Ylanderia, joskus heviä. Omassa sopessa hurahtaa herkästi pari tuntia, kun Kati keskittyy pienten muovihelmien asetteluun. Sitten on noustava oikomaan jäseniä.

”Olen tosi kova menemään, mutta siinä rauhoitun täysin. Olen kuin toisessa maailmassa.”

Kati hullaantui hamahelmitöihin, kun lapset olivat pieniä. Avuksi hän löysi Bead it! hd -sovelluksen, jonka avulla valokuvasta voi tehdä hamahelmityön.

Kati asettelee helmet alustaan rivi riviltä ylhäältä alaspäin. Jos helmiä tarvitsee poistaa, apuna ovat pinsetit.

Silitys on vaikeinta. Hamahelmet sulatetaan toisiinsa kiinni silittämällä silitysraudalla leivinpaperin läpi. Presidenttiparista tekemäänsä kuvaa Kati silitti hiostavat kolme ja puoli tuntia. Jennin pää temppuili ja putosi lattialle.

Usein Kati tekee ihailemiensa artistien kuvia. Parasta on, jos työn voi luovuttaa kohteelle. Esimerkiksi Katri Ylanderilla on kotonaan Katin tekemä muotokuva. Koripalloilija Lauri Markkasen Kati myi kirpputorilla 50 eurolla.

Lapsensakin Kati on ikuistanut. ”Yllättävän aidon näköisiä tuli.”

Kun Kati muutti, hamahelmitöille kävi köpelösti. Pahvilaatikko tippui ja siihenastiset työt hajosivat nurmikolle – vain presidenttipari jäi. Joitain töitä Kati on purkanut, kun tila ei riitä. ”Itku meinasi tulla, kun kumosin Jenni Vartiaisen pesuvatiin.” Työssä oli 21 692 hamahelmeä.

Kati tekee nivelrikon vuoksi 50-prosenttista työaikaa vanhusten parissa Rinnekodissa Oulussa. Hän haaveilee, että saisi koota pienen näyttelyn työpaikalleen. ”Ehkä luontoa ja vanhoja elokuvatähtiä.”

Ennen hoitoalaa Kati oli Nokialla kokoojana, ja jotain samaa on hänen harrastuksessaan. ”Pienten komponenttien laitto piirilevylle on tuttua.”