Ammunta rauhoittaa, sanoo jousen kanssa metsässä kulkeva Susanna

Pian sairaanhoitajaksi valmistuva Susanna Laamanen, 44, unohtaa työ- ja opiskelukiireensä maastojousiammunnan parissa.

Kuvateksti
”Olen hyvä ampumaan jyrkissä ylämäissä”, sanoo Susanna Laamanen. Kuva: Vilja Harala

Susanna Laamanen nojaa jalallaan kiveen ja etsii tukevaa asentoa kaltevassa maastossa. Hän venyttää jousen jänteen äärimmilleen – ja pam, nuoli lähtee vauhdilla. Se osuu muoviseen peuraan, joka on yksi maastoradan 3D-eläinmaalitauluista. Niitä on 3,7 kilometrin mittaisella radalla kaikkiaan 28.

Maastojousiammuntaa harrastava Susanna treenaa jousiammuntaseura Artemiksen radalla Vantaan Petikossa 4–5 kertaa viikossa.

”Lenkkiin menee nelisen tuntia. Ensin lämmitän lihakseni ja treenaan maalitauluun ampumista kentällä, sitten painun maastoon.”

Susanna meni vuonna 2002 jousiammunnan alkeiskurssille ja jäi heti koukkuun. Mutta pian hän siirtyi tauluammunnasta maastojousiammuntaan.

”Tauluammunnassa pyritään aina tismalleen samanlaiseen suoritukseen. Maastojousiammunnassa on paljon vaihtelevia tekijöitä, joten se on hauskempaa. Rakastan myös metsässä liikkumista.”

Reitti on merkattu maastoon teipein, ja ampumispaikkojen kohdalla on kiinteät tolpat. Susannalla on minimivarustus, vain 200 gramman painoinen vaistojousi. Olympiakisoista tutut tähtäinjouset painavat jopa muutaman kilon.

Susanna käy myös ahkerasti kisoissa.

”Kesällä voitin Teuvalla SM-kultaa 20–50-vuotiaiden naisten sarjassa.”

Luottofysioterapeutti on kuntouttanut yli kymmenen vuotta.

Susanna pystyy kilpailemaan edelleen jousiammunnassa, vaikka hänen olkapäänsä on leikattu kahdeksan kertaa. Leikkaukset on tehty ratsastus- ja laskuvarjo-onnettomuuksien takia.

Susannan luottofysioterapeutti Juha Parikka on kuntouttanut leikkausten jälkeen jo yli kymmenen vuoden ajan.

”Hän käsittelee lihaksiani noin kolmen viikon välein, ja välillä Juha käy treeneissäkin katsomassa.”

Susanna suosittelee jousiammunnan kokeilemista. Seuraan liittymällä saa lainata seuran varusteita, eikä aloituspakettikaan maksa kuin 150 euroa.

”Jos olen huonolla tuulella ja väsynyt, niin ammunta rauhoittaa ja vie ajatukset muualle. Yhtäkkiä huomaankin olevani iloinen!”

Teksti Reija Ypyä