Dubaissa työskennellyt suuhygienisti: Hammashoitoon käytettiin surutta rahaa

Dubaissa näkee monenlaista loistokkuutta ja blingblingiä, kertoo suuhygienisti Viivi Soikkeli.

Kuvateksti
Päivisin lämpötila voi nousta Dubaissa yli 45 asteen.

 

Viivi Soikkeli jää kaipaamaan Dubaista säätä, ystäviä ja vilkasta sosiaalista elämää.

 

Reilut parikymmentä astetta tuntuu Dubaissa viileähköltä. Kesällä alkaa olla taas jo tukalaa, kun asteet tuplautuvat.

Viivi Soikkeli työskentelee suuhygienistinä yksityisellä hammaslääkäriasemalla. Työpaikka on villaan rakennetussa Jumeira Beach Dental Centerissä. Paikka on kaupungin vanhimpia hammasklinikoita. Se sijaitsee samalla rannalla kuin kuuluisa luksushotelli Burj Al Arab.

Klinikalla on vakituisesti neljä hammaslääkäriä. Hammaskirurgi ja juurihoitospesialisti käyvät tarpeen mukaan.

– Täällä näkee, että hammashoitoon käytetään surutta rahaa. Eräs asiakas kysyi vitsikkäästi, olisinko voinut langoittaa hänen hampaansa viikoittain, Viivi kertoo.

Ammattilaisen aikaansaama raikkauden tunne suussa on niin miellyttävä, että moni käy vastaanotolla tiuhaan ilman varsinaista tarvetta. Valkaisuja, laminaatteja ja aikuisten oikomisia tehdään paljon.

Tavatonta ei ole sekään, että asiakas saapuu Bentleyllä ja kuljettaja jää odottamaan.

Viivi muutti Arabiemiraatteihin miehensä ja kahden tyttärensä kanssa seitsemän vuotta sitten, kun hammaslääkärinä ja lentäjänä työskentelevä puoliso sai maasta työtarjouksen. Sitä ennen Viivi piti miehensä kanssa hammaslääkärivastaanottoa Vantaalla.

Kesällä 2017 perhe on palaamassa takaisin Suomeen.

– Alun perin lähdin tänne vähän itku kurkussa, mutta kyllä kannatti. Tämä on ollut huikea kokemus.

Muuton jälkeen Viivi keskittyi huolehtimaan lasten koulussakäynnistä ja perheen muusta arjesta. Työelämästä irrottautuminen tuntui vaikealta, mutta lopulta kotona vierähti kaksi vuotta.

Työnhausta tuli Viiville puolentoista vuoden taisto. Ongelmaksi muodostui se, että ammatinharjoittamisoikeutta, työlupaa, olisi täytynyt hakea kahden vuoden kuluessa maahanmuutosta. Minkäänlaisia kompromisseja ei ollut näköpiirissä.

Viivi ehti jo miettiä, että työskentelisi hammaslääkäriaseman vastaanotossa. Se ei tuntunut oikealta ratkaisulta.

Systeemin täysi joustamattomuus ei mennyt oikeustajuuni.

Viivi kävi alan messuilla ja yritti verkostoitua. Virastoissa asiat etenivät hitaasti. Tuntui, ettei poikkeavaan tilanteeseen edes haluttu etsiä ratkaisua.

– Täällä jokainen on oman onnensa seppä. Systeemin täysi joustamattomuus ei mennyt oikeustajuuni.

Viivi selvitteli asioita kyllästymiseen asti paikallisessa terveysministeriössä. Yksi vaihtoehto olisi ollut lähteä Pohjois-Emiraatteihin – alueelle, josta moni hakeutuu Dubaihin paremman palkkatason perässä.

Vierailu Dubain naapuriemiraatin Sharjahin hammasklinikalla sai haukkomaan henkeä. Se osoitti käytännössä, että Dubai on paljon Pohjois-Emiraatteetteja länsimaalaisempi.

– Paikka vaikutti suoraan sanoen aikamoiselta villiltä länneltä. Sisustus oli hulppeaa arabityyliä: hankalasti siivottavia timanttikoristeita, samettisohvia ja kattokruunuja.

Ratkaiseva apu löytyi tyttärien Suomi-koulusta. Siellä tavatun suomalaisen naisen ja hänen syyrialaisen hammasteknikkomiehensä kautta löytyi suuhygienistin paikka – ja lopulta järjestyi paikallinen lisenssikin. Sitä varten täytyi suorittaa paria tuntia kestävä tietokonepohjainen tentti.

Päättötodistus ei ollut tarpeeksi pramea ilman kultareunuksia ja krumeluureja.

Huvittavakin yksityiskohta oli, että vielä viime metreillä luupin alle joutui Viivin päättötodistus.

– Moni hämmästeli, voiko se olla päättötodistus. Se ei ollut tarpeeksi pramea ilman kultareunuksia ja krumeluureja. Vaikka tietysti ymmärrän, että täytyy olla tarkka. Tänne tullaan paljon maista, joista voi ostaa todistuksia.

Ensimmäinen työpäivä on jäänyt Viivin mieleen. Heti klinikan vastaanotossa tervehtivät suuret orkideat, turkoosit nahkasohvat ja puinen hieno vastaanottotiski.

Hammasklinikka oli ollut kuusi kuukautta ilman suuhygienistiä. Viivi ei saanut juurikaan perehdytystä, vaan kaikki täytyi selvittää itse. Kun hän alkoi siivota omaa työhuonettaan, pomo riensi hämmästyneenä muistuttamaan klinikan siivoojista. Viivi tunnetaankin työpaikallaan ihmisenä, joka tekee itse kaikkea.

– Työ on melko yksinäistä puurtamista. Jokainen hoitaa oman osansa. Suomessa on tottunut siihen, että asioita kehitetään yhdessä.

Viivi aloitti työt hankkimalla tutut suomalaiset hammaskivi-instrumentit. Homma alkoi sujua varmoin ottein.

Hoitoajat ovat jokaiselle potilaalla tunnin mittaisia. Hyvin nopeasti kävi ilmi, että osa potilaista ei saavu koskaan ajoissa.

Viivi on tehnyt hammaskiven ja värjäytymien poistoa ja ottanut röntgenkuvia hammaslääkärin tarkastusta varten. Hammaslääkäri käy tekemässä hammastarkastuksen suuhygienistikäynnin yhteydessä joko kerran tai kahdesti vuodessa.

Värjäytymät ovat suuri murheenkryyni. Täällä poltetaan vielä paljon tupakkaa ja vesipiippua.

Lapsipotilaille Viivi on tehnyt myös fluorauksia. Hampaiden pinnoitukset ja valkaisut hoitavat hammaslääkärit.

– Värjäytymät ovat suuri murheenkryyni. Se johtuu ehkä siitä, että täällä poltetaan vielä paljon tupakkaa ja vesipiippua.

Viivi kertoo, että moni hammasklinikka Dubaissa on länsimaalaisten luotsaama. Hammashoitajat ovat enimmäkseen halpaa työvoimaa Filippiineiltä, mutta suuhygienistit ovat pääosin länsimaalaisia.

Työ ja asuminen Dubaissa on poistanut ennakkoluuloja ja lisännyt itseluottamusta. Joustavuus, sosiaalisuus ja kärsivällisyys ovat kehittyneet. Monikulttuurisuus on rikkaus, mutta haasteitakin riittää.

– Kaikilla ei ole samat säännöt eikä oikeudet. Eivätkä kaikki käyttäydy tasapuolisesti ja reilusti toisiaan kohtaan. Monesti joutuu myöntymään asioihin, jotka eivät mene omasta mielestä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Asiakkaat puhuvat hyvää englantia. Aluksi Viivi oli suomalaisen korrekti eikä kysynyt mitään henkilökohtaista. Pian hän huomasi, että ihmiset pitävät, kun heidän kanssaan ottaa vähän läheisemmän asenteen. Hän alkoi jutella myös yksityisasioista.

– Olen oppinut, kuinka tärkeää on kuunnella, olla läsnä ja osata myös koskettaa.

Kaikki miesasiakkaat eivät ole kätelleet Viiviä. Niissä tilanteissa on täytynyt luovia ja tervehtiä nyökkäämällä käsi rintakehällä.

Ramadanin aikaan asiakkaat eivät halua nielaista vettä hoidon aikana.

Joidenkin naisasiakkaiden aviomies on saattanut tulla huoneeseen vaimonsa hoidon ajaksi. Joskus paikalliset naisasiakkaat ovat halunneet, että ovi lukitaan, jolloin he ottavat abayansa pois hoidon ajaksi.

On myös pitänyt muistaa, että ramadanin aikaan asiakkaat eivät halua nielaista vettä hoidon aikana.

Dubaissa näkee monenlaista loistokkuutta ja blingblingiä.

– Se ei liity juurikaan omaan elämääni. Ulkona käydään syömässä ehkä useammin kuin Suomessa. Meillä ei ole ollut koskaan kotiapulaista, joka on täällä monella perheellä, Viivi nauraa.

Dubaita jää ikävä, kun perhe muuttaa kesällä takaisin Suomeen. 12- ja 14-vuotiaiden tyttärien on aika palata suomalaisen koulun piiriin. Myös perhe, ystävät, kesämökki, sauna ja normaalit arkipuuhastelut odottavat koti-Suomessa.

Vielä on hetki aikaa nauttia rantaelämästä ja aavikolle tehtävistä ”metsäretkistä” grillin kanssa.

– Jään kaipaamaan säätä, ihania ystäviämme, ihmisten sosiaalisuutta ja ehkä elämisen kepeyttä. Sitä tiettyä iloista mieltä, vaikka asiat eivät aina sujuisikaan.

 

Dubai

  • Yksi Arabiemiirikuntien seitsemästä emiraatista ja samalla maan suurin kaupunki. Maan pää­kaupunki ja suurin emiraatti on Abu Dhabi. 
  • Suomalaisten ­suosima rantaloma- ja ­shoppailukohde.
  • Asukkaita noin 2,7 miljoonaa. Arabiemi­raateissa arvioidaan olevan reilut tuhat Suomen kansalaista. Heistä suurin osa asuu Dubaissa.
  • Pääuskonto on islam.
  • Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet aasialaisten vierastyöläisten elinoloja Dubaissa.

Julkaistu Tehy-lehdessä 5/2017

Teksti Minna Ruotsalainen, kuvat Viivi Soikkelin kotialbumi