Italia pikana! Sairaanhoitaja Teresa Hyökki ei osannut kieltä sanaakaan muuttaessaan Milanoon

Teresa Hyökki kävi kolmella kielikurssilla yhtä aikaa ja opiskeli italian vuodessa. Sen jälkeen aukesi hoitajan paikka kardiologian poliklinikalla.

Kuvateksti
Teresa Hyökki asuu Milanossa Pohjois-Italiassa. Hän työskentelee yksityisellä Centro Diagnostico Italiano -lääkäriasemalla pääosin kardiologian poliklinikalla.
Kuva: Suvi Suitiala ja Teresa Hyökin kotialbumi

Ennen töihin lähtöään Teresa Hyökki, 36, on ulkoiluttanut koiransa Lilon ja Lokin vehreässä Staderan kaupunginosassa Milanon eteläpuolella. Se on kaukana miljoonakaupungin keskustan hälinästä, ja siellä on paljon puistoja.

”Minulla on muutaman minuutin kävelymatka metrolle. Pääsen töihin yhdellä vaihdolla noin puolessa tunnissa. Ihmisiä on aamusta iltaan paljon joka paikassa, ja joskus väsyn meluun ja väenpaljouteen. Silloin ajattelen kaiholla vanhan kotikaupunkini Espoon rauhaa, luontoa ja avaraa henkilökohtaista tilaa”, Teresa sanoo.

Hän on asunut Pohjois-Italiassa Lombardian alueella nyt seitsemän vuotta. Teresan työpaikka on Milanossa Centro Diagnostico Italiano -ketjun päälääkäriasemalla, jossa toimii myös päiväkirurginen osasto. Yrityksellä on Lombardian alueella myös 33 pienempää lääkäriasemaa. Teresa työskentelee pääosin kardiologian poliklinikalla, mutta kiertää muiden hoitajien tapaan myös esimerkiksi urologian, gynekologian ja ortopedian poliklinikoilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

”Minulla on sopimus lääkäriaseman kanssa, mutta käytännössä toimin samaan tapaan kuin freelancer ja myyn palveluitani heille. Tämäntyyppinen sopimus on hyvin yleinen yksityisellä puolella Italiassa. Voin itse määritellä saatavuuteni eli milloin olen vapaa tulemaan töihin ja laskutan lääkäriasemaa aina kuun lopussa”, Teresa kertoo.

Itsenäistä työtä

Kardiologian poliklinikalla työskentelee 12 sairaanhoitajaa kolmessa vuorossa. Aamuvuorossa paikalla on neljä hoitajaa, iltavuorossa kolme ja illan päivystysvuorossa sekä lauantaisin yksi.

”Me hoitajat teemme kardiologisella poliklinikalla paljon itsenäistä työtä. Kun potilas tulee käymään kardiologille, hoitaja tekee ensin hänelle EKG:n. Aamupäiväsin laitan monille potilaille EKG:n ja verenpaineen vuorokausiseurantalaitteita. Potilaat ovat yleensä hyväkuntoisia ja tulevat tarkastukseen ennaltaehkäisevästi. Joidenkin omalääkäri on todennut heillä rytmihäiriön tai kohonneen verenpaineen ja ohjannut heidät meille vuorokausiseurantaan. Sen jälkeen nähdään, onko tarvetta aloittaa lääkitys.”

Teresa on usein lääkärin työparina sydämen rasitustestissä, rasitusultraäänessä tai esimerkiksi kilpirauhasen ja rintarauhasen ohutneulanäytteessä. Rasitustestit tehdään juoksumatolla tai kuntopyörällä.

”Kuuden jälkeen illalla toiminta hiljenee ja potilaita on vain harvoin meidän poliklinikallamme. Silloin päivystän ja järjestän kardiologista osastoa eli täytän kaikki vastaanottohuoneiden tarvikevarastot. Minun vastuullani on lisäksi ortopedian osasto, jossa tarkistan ja täytän kaikki materiaalikärryt kerran kuukaudessa.”

Iltavuorohoitaja myös tulostaa potilaiden vuorokausiseurantojen tuloksia, joita sihteeri lähettää potilaille. Pikkuhiljaa lääkäriasemalla ollaan siirtymässä sähköiseen tulosten lähettämiseen potilaille. Jo nyt lääkäriasemalla on puhelinsovellus, johon potilaat voivat tehdä oman profiilin ja josta he näkevät suurimman osan kokeiden tuloksista.

Kieli haltuun pikana

Teresa valmistui sairaanhoitajaksi Laurea-ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Hän työskenteli espoolaisessa Jorvin sairaalassa keuhko-osastolla, kun tapasi vuonna 2014 Tinder-sovelluksen kautta italialaisen Andrea Giorin, joka työskenteli Espoossa insinöörinä. He tapailivat aluksi ystävinä, mutta tajusivat muutaman kuukauden kuluttua löytäneensä toisistaan sielunkumppanit.

”Kun aloimme suunnitella yhteistä elämää ja Italiaan muuttoa, päätin heti ensimmäisenä opiskella italian kielen kunnolla. En halunnut huonon kielitaidon olevan esteenä työelämässä. On tärkeää opetella asuinmaan kieli, että pystyy kommunikoimaan syvällisesti ihmisten kanssa. Muutto itsessään oli EU-kansalaiselle helppoa.”

Kävin vuoden ajan kolmella eri kielikurssilla, sillä halusin oppia paljon lyhyessä ajassa.

Andrea ja Teresa muuttivat Italiaan huhtikuussa 2016. Teresa oli aloittanut Italian vaatiman sairaanhoitajan tutkinnon hyväksyttämisprosessin jo Suomessa.

”Ilman Andreaa prosessi ei olisi onnistunut, sillä tosi harvat puhuvat Italiassa englantia ja byrokratia on joka paikassa aivan mahdotonta.”

Jo muuttaessaan Italiaan Teresa oli päättänyt hakea vain päivätyöpaikkoja lääkäriasemilta, koska yövuoroista tulee hänelle rytmihäiriöitä ja huono olo.

”Kävin vuoden ajan kolmella eri kielikurssilla, sillä halusin oppia paljon lyhyessä ajassa. Kun läpäisin sairaanhoitajan kielitestin keväällä 2017 ja sain luvan toimia sairaanhoitajana Italiassa, lähetin paljon hakemuksia. Centro Diagnostico Italiano tärppäsi lokakuussa.”

Ensimmäisinä työpäivinä Teresaa jännitti todella paljon puhua italiaa. Joskus harvoin on edelleen tilanteita, ettei hän ymmärrä jotain sanaa.

”Silloin pitää vain reippaasti kysyä apua.”

Työkeskeinen kulttuuri

Teresa kertoo, että Italiassa ollaan todella työkeskeisiä ja työtä arvostetaan enemmän kuin vapaa-aikaa. Hänen mukaansa Suomessa ymmärretään, että hyvinvoiva työntekijä tarvitsee myös vapaata.

”Italiassa katsotaan pahasti, jos laittaa yksityiselämän ja omat menot etusijalle työn sijaan. Aina pitäisi olla saatavilla ja valmis vaihtamaan vuoroja. Pyrinkin olemaan paljon käytettävissä, sillä se on eräänlainen sanaton sopimus: jos minuun ollaan tyytyväisiä, minulle annetaan paljon vuoroja. Teen normaalia työviikkoa ja pari kertaa kuussa olen töissä myös lauantaisin.”

Teresa tykkää sekä iltakymmeneen jatkuvista pitkistä päivystysvuoroista että aamuvuoroista, joista pääsee jo yhdeltä kotiin. Tuntipalkka on 22 euroa.

”Siihen ei tule mitään ilta- tai viikonloppulisiä. Myöskään lomista ja sairauspoissaoloista ei minun sopimuksellani saa mitään. En pärjäisi Milanossa yksin tuloillani. Melkein kaikilla työkavereillani on eläketili, johon he laittavat kuukausittain rahaa ja sijoittavat sen. Minä en ole vielä pohtinut eläkettäni.”

Teresa Hyökki rannalla.
Milanosta pääsee parissa tunnissa meren rannalle, Gardajärvelle tai Comojärvelle.

Teresa ei ole hakenut muita sairaanhoitajan työpaikkoja, sillä hän viihtyy lääkäriasemalla ja hänen joustavat työaikataulunsa sopivat pariskunnan arkeen. Teresan mies työskentelee arkisin kahdeksasta viiteen, ja pari käy vapaa-aikanaan mielellään ulkoilemassa Garda- ja Comojärvillä tai vuorilla. Milanossa he harrastavat kulttuuria ja käyvät paljon esimerkiksi teatterissa ja konserteissa.

”Ja tietysti käymme perinteisillä sunnuntailounailla Andrean vanhempien luona. Koko suku on ottanut minut hyvin vastaan.”

Tulevaisuudessa Teresa haaveilee lisäopinnoista. Hoitotyön johtamisen opinnot ja ylemmän amk-tutkinnon suorittaminen kiinnostaisi.

”Suunnittelemme ehkä Suomeen palaamistakin jossain vaiheessa, joten tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä.”

Teresan Andrea-puoliso ulkoilemassa kahden koiran kanssa.
Teresa liikkuu Andrea-puolisonsa ja corgikoiriensa kanssa paljon luonnossa.

Perhelääkäri hoitaa

  • Italiassa julkisesta terveydenhuollosta vastaa SSN (servizio sanitario nazionale) eli kansallinen terveyspalvelu. Sen periaatteena on taata jokaiselle maksuton perusterveydenhoito tuloista riippumatta. Kunnallisella tasolla terveydenhoidosta vastaavat paikalliset terveysviranomaiset.
  • Yleislääkäritasoinen perhelääkäri takaa perusasteen terveydenhoidon ja sairaalan ulkopuolisen avun. Useimmat perhelääkärin palvelut, kuten lääkärikäynnit, reseptien uusimiset ja sairauslomatodistukset, ovat ilmaisia.
  • Terveydenhoitojärjestelmässä on mahdollista hyödyntää yksityisen puolen avohoitopalveluja, sillä yksityissairaalat ja lääkäriasemat tarjoavat myös kunnallisia palveluita.
  • Julkisia hammaslääkäripalveluja on Italiassa tarjolla hyvin rajallisesti, ja yksityisten palvelujen käyttö on hyvin yleistä.