Korona mietityttää esikoistaan odottavaa hoitajaa: ”En voi elää lasikuvussa ”

Sairaanhoitaja Hanna Salmela pitää huolta hyvinvoinnistaan työmatkapyöräilyn ja koiralenkkien avulla.

Kuvateksti
Terveyskeskustyötä tekevä Hanna Salmela tietää, että hyvästä peruskunnosta on etua raskaanakin. Hän on toiselta ammatiltaan personal trainer. Kuva: Tomi Aho

Kuukausi sitten Ylöjärvellä asuva sairaanhoitaja Hanna Salmela, 34, paljasti kollegoilleen uutisen: hän odottaa esikoistaan. Työkaverit ottivat uutisen ilolla vastaan. Innokkaimmat alkoivat jo odottaa, että pääsevät syksyllä sylittelemään vastasyntynyttä vauvaa.

Lähijohtajalleen Hanna oli kertonut raskaudestaan jo aiemmin. Hanna työskentelee Tampereen Tesoman terveyskeskuksessa apulaisvastaavana hoitajana ja tietää kokemuksesta, että tieto muutoksesta helpottaa kokonaisuuden suunnittelua.

”Minusta tuntui reilulta paljastaa asia esihenkilölleni hyvissä ajoin. Näin hänellä oli rauhassa aikaa alkaa varautua asiaan”, Hanna sanoo.

Hannan raskaus on edennyt nyt yli puolenvälin, viikolle 24. Maha peittyy vielä toistaiseksi löysien työvaatteiden alle niin, etteivät asiakkaat ole kiinnittäneet siihen huomiota.

Hannan äitiysloman on tarkoitus alkaa juhannuksen kieppeillä.

”Raskaus ei ole ainakaan vielä rajoittanut työntekoani. Toki meillä on fyysisesti kevyttä verrattuna vaikka vuodeosastotyöhön. En tee myöskään kolmivuorotyötä. Toki päivystyspuolellakin voi tulla joskus vastaan vaikka elvytys.”

Hannan työpaikka on yhdistelmä yksityistä ja kunnallista palvelua. Hanna on Mehiläisen työntekijä, ja Mehiläinen tuottaa terveysasema­palveluita Tesomalla yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa. Kokeilu alkoi kolme vuotta sitten ja se on Suomessa harvinainen.

Malli on hoitajavetoinen, joten Hannalla on työssään sekä vapauksia että vastuuta. Lääkäriä konsultoidaan tarvittaessa.

Uramahdollisuudet ovat meillä hyvät.

”Kunnallisen ja yksityisen yhdistelmässä on hyvää se, että teemme itse hoidon tarpeen arvion ja pystymme hoitamaan osan asioista jo puhelimessa. Jos töissä tulee mieleen kehitysehdotuksia, ne otetaan kokeiluun heti. Meillä ei ole hierarkiaa ja uramahdollisuudetkin ovat hyvät.”

Hanna tekee päivän viikosta hallintotyötä. Käytännössä hän vastaa tuolloin esimerkiksi hoitajien sijoituksista sekä heidän työarkensa sujuvuudesta.

Hallintotyön lisäksi Hanna tekee päivystystyötä ja hoidon tarpeen arvioita. Puhelimessa tehtävä työ hoituu tällä hetkellä usein etänä kotoa käsin. Vastaanottotyössä pistetään parhaillaan koronarokotuksia.

Hannallakin olisi ollut mahdollisuus saada koronarokote, mutta raskauden vuoksi hän ei ole ottanut sitä.

”Rokotusten vaikutuksista raskauteen on ollut vaikeaa saada tietoa. Lääkärit eivät ole ottaneet asiaan kantaa, ja THL:n ohje sanoo, että rokotetta suositellaan tutkimustiedon vähäisyyden vuoksi toistaiseksi vain yksilöllisen harkinnan mukaan.”

Korona on huolettanut Hannaa raskausaikana jonkin verran. Hän on kuullut tarinoita, joissa siihen sairastuneet odottajat ovat joutuneet teholle.

”Kyllä korona on mietityttänyt. Toivon, että pysyn terveenä ja pääsen vielä eteenpäin raskausviikoilla. Toisaalta en voi elää lasikuvussakaan, vaan noudatan ohjeistuksia ja teen valintoja terveys edellä.”

Alkuraskaus on toistaiseksi ollut ainut aika, kun Hannalla on ollut vaikeuksia työnteossa. Silloin olo oli etova ja väsynyt. Kaiken lisäksi Hanna oli sopinut ennen raskautta tekevänsä 12 työpäivän putken joulupyhinä entisellä työnantajallaan.

”Työt tulivat kyllä tehtyä, mutta niiden jälkeen en pystynyt kuin makaamaan kotona. Silloin mietin, että työputki taisi olla tyhmin idea ikinä. Onneksi paha olo unohtui työpäivän aikana touhutessa.”

Vapaa-ajalla Hannan ajatukset suuntautuvat usein raskauteen. Siitä on hyötyä varsinkin sellaisten päivien jälkeen, kun hän on joutunut puhumaan asiattomasti käyttäytyvien asiakkaiden kanssa.

Jotkut asiakkaat saattavat syyttää vaikka siitä, etten anna heille koronarokotetta.

Hannan työpaikalla näkyvät alueen ihmisten mielenterveysongelmat ja pitkäaikaistyöttömyys. Ihmisten huono olo voi purkautua terveysasemalla puhelimeen vastaavaan hoitajaan.

Hanna ja kollegat ovat saaneet työpaikan järjestämää Puhe-judo-koulutusta.

”Jotkut asiakkaat saattavat raivostua minulle ja syyttää vaikka siitä, etten anna heille koronarokotetta, vaikka sitä ei olisi sillä hetkellä saatavilla koko Suomessa. Kun päivän aikana tulee kymmenes vastaava puhelu, kyllä se vähän väsyttää. Ajattelen kuitenkin, että antaa heidän hetken aikaa puhua. Provosoitumisesta ei ole hyötyä.”

 

”Aamulla pyöräily herättää, joten töihin tullessa olo on virkeä.”

Liikunta on ollut Hannalle tärkeä keino huolehtia raskaanakin sekä kehosta että mielestä. Hän on toiselta ammatiltaan personal trainer. Koronan takia työ on tosin jäissä.

Omasta kunnostaan Hanna pitää huolta pyöräilemällä kaikki työmatkansa. Reilu kuuden kilometrin työmatka vie häneltä parisenkymmentä minuuttia.

”Aamulla pyöräily herättää, joten töihin tullessa olo on virkeä. Töistä lähtiessä se taas on hyvä tapa nollata ajatukset ennen kotiintuloa.”

Työasiat unohtuvat paitsi pyöräilyn myös kahdeksanvuotiaan Rauha-koiran avulla. Chihuahuan ja perhoskoiran sekoitus on aina ottamassa Hannan ilolla vastaan kotiovella.

Rauhan kanssa Hannan tulee myös lenkkeiltyä päivittäin. Tosin jos ulkona on kamala sää, Rauha protestoi. Silloin Hanna saattaa lähteä lenkille yksin.

”Olen aina ollut urheilullinen, joten liikunta on onnistunut hyvin raskaanakin. Toistaiseksi minun ei ole tarvinnut hidastella. Koen sen ylläpitävän toimintakykyäni.”

Ennen raskautta ja koronaa Hanna oli myös innokas twerkkaaja ja kävi tanssitunneilla neljä vuotta putkeen.

”Lajissa on girl poweria, naisellisuutta ja voimaantumista. Siellä saa ilmaista itseään ja unohtaa kaiken muun.”

Synnytystä Hanna ei ole ehtinyt vielä juurikaan jännittää. Toiveena on, että mies pääsee sinne mukaan, vaikka Hanna ymmärtää, että pahimmillaan korona voisi estää senkin.

”Koska altistun itsekin töissä, tiedän realiteetit. Toki synnytys on niin ainutlaatuinen hetki, että soisin isänkin pääsevän mukaan.”

Tulevan lapsen biologinen sukupuoli on jo tiedossa. Tulossa on tyttö.

 

Hannan voimanlähteet

1. Ystävät. ”Meillä on sairaanhoitajista koostuva ystäväporukka, jonka kanssa puhumme viikoittain videopuhelun. Kaikki meistä ovat töissä vähän eri puolilla Suomea, ja on ihanaa nähdä näin edes toisten kasvot.”

2. Puoliso. ”Puolisoni on töissä rakennusalalla, joten hänen kanssaan tulee puhuttua ihan muusta kuin omista työasioista. Kun kotona ovat asiat hyvin, jaksaa tehdä paremmin töitäkin.”

3. Koira. ”Rauha on kahdeksanvuotiaana jo aikuinen nainen. Häntä on ihana rapsutella, eikä hänellä ole koskaan huonoja päiviä.”

4. Liikunta. ”Käyn lenkillä melkein päivittäin ja pyöräilen työmatkat. Jumppaan lenkin lomassa esimerkiksi ulkoliikuntapaikoilla.”

5. Kokkailu. ”Alkuraskaudessa minun teki hirveästi mieli vanhoja perinneruokia, kuten verilättyjä. Viikonloppuisin kokkailen ja leivon. Silloin pyrin tekemään tulevan viikon ruoat valmiiksi.”

6. Podcastit: ”Aika paljon tulee kuunneltua äitiysaiheisia podcasteja, kuten Nonsense- ja Hei baby -podcasteja. Lenkillä laitan korviin Suomipopin Aamulypsyn koosteita, koska ne ovat sopivan kevyitä ja huumoripitoisia.”

Teksti Rosanna Marila, kuvat Tomi Aho

Lue lisää:

Hoitaja voi joutua kertomaan raskaudestaan heti esimiehelle