Kuukupin kehittäjä haluaa lopettaa kuukautishäpeän

Kuukautisista pitää puhua myös pojille, sanoo Heli Kurjanen.

Kuvateksti
Yrittäjä Heli Kurjanen haluaa, että kuukautisista puhuttaisiin avoimesti. Kuva: Jaakko Martikainen

1. Kehitit silikonisen kestokuukautis­suojan Lunette-kuukupin 15 vuotta sitten. Siitä on tullut vuosien saatossa kansainvälinen miljoonabisnes. Millaisiin kuukuppeihin liittyviin ennakkoluuloihin olet törmännyt?

Ihmiset miettivät, miten kuukupin saa sisään ja voiko se hukkua sinne kokonaan – aivan kuin naisen emätin olisi jokin musta aukko! Monet pohtivat, onko kuukuppi turvallinen, rikkooko se paikkoja. Kehitysmaissa pelätään, että kuukuppi vie neitsyyden.

Vuosien mittaan tietoisuus kuukupista on lisääntynyt. Bränditutkimuksemme mukaan joka kymmenes kuukautisikäinen suomalaisnainen käyttää kuukuppia.

2. Haluat profiloitua kuukautisiin liittyvien tabujen rikkojana. Ovatko kuukautiset edelleen tabu?

Kyllä ovat, mutta Suomessa toki harvemmin. Saunakulttuurimme on edesauttanut luonnollista suhtautumista kehoon. Silti olen aina yllättynyt siitä, miten paljon negatiivisia kommentteja kuukautisia käsittelevät jutut mediassa aiheuttavat.

Vanhemmat miehet ja naiset sanovat monesti, että kuukautisista ei saisi puhua, koska se on yksityisasia. Naiset saattavat sanoa messuosastollamme miehille, että tämä ei kuulu sinulle.

Jotkut miehet häpeävät vieläkin, jos heidän pitää viedä puolisolleen kuukautissuojia kaupasta. Se on uskomatonta! Kuukautissuojien mainokset ovat ruokkineet kuukautishäpeää. Mainosten viesti on ollut, että olisi kamalaa, jos kuukautiset näkyisivät jotenkin ulospäin. Aivan kuin niissä olisi jotain epänormaalia.

3. Millä konkreettisilla keinoilla tabua voidaan rikkoa?

Puhumalla asiasta suoraan. Mielestäni tytöille kannattaisi puhua kuukautisista jo varhain, ikätason mukaisesti tietenkin. Kuukautisista pitäisi puhua myös pojille. Asenteet eivät muutu ikinä, jos pojat jätetään keskustelun ulkopuolelle jo koulussa. Häpeää ja tietämättömyyttä hälvennetään vain oikealla tiedolla.

4. Viet kuukuppeja myös kehitysmaiden tytöille yhteistyössä Fidan ja The Cup Foundation -yhdistyksen kanssa. Miksi?

Olemme vieneet noin 30   000 kuukuppia Keniaan ja Tansaniaan. Siellä niille on hälyttävän suuri tarve. Heikoimmassa asemassa olevat tytöt saattavat jättää koulun kesken kuukautisten alkaessa, koska kouluissa ei ole vessoja. Kuukautiset ovat näissä maissa suuri häpeä. Eräs 14-vuotias tyttö teki itsemurhan, kun kuukautiset olivat alkaneet kesken koulupäivän ja naisopettaja nöyryytti häntä ja lähetti kotiin.

Tytöt käyttävät vuotoon rättejä, sanomalehteä ja jo käytettyjä kertakäyttösuojia. Kuukautissuojat voivat maksaa kehitysmaissa yhtä paljon kuin meillä, joten niihin on varaa vain rikkailla. Ja jätteen määrä on slummeissa järkyttävä, koska jäteinfraa ei ole.

Kuukuppia esiteltäessä pääsee puhumaan tyttöjen kanssa seksuaaliterveydestä laajemminkin.

5. Puhut naisten asemasta ja palkkaeroista. Miksi nämä teemat ovat sinulle tärkeitä?

Miesten ja naisten välinen epätasa-arvo palkoissa on rakenteellista. Se nousee syvältä – vähän kuin kuukautishäpeä. Naiset ovat usein vaatimattomia. He eivät ehkä vaadi korvausta työlleen yhtä hanakasti kuin miehet. Bisnesmaailmassa ollaan kenties röyhkeämmin ylpeitä omasta työstä kuin hoitoalalla.

Oma kokemukseni hoitotyöstä rajoittuu yhteen kesään kotihoidossa. Se oli ihanaa työtä, mutta itse olen enemmän yrittäjähenkinen tyyppi.

 

Heli Kurjanen

  • Toimitusjohtaja Lune Group Oy:ssä, joka työllistää 16 ihmistä.
  • Koulutukseltaan ylioppilas.
  • Valittiin vuoden naiseksi 2019. Tunnustuksen myöntää Business and Professional Women’s -naisjärjestön Suomen liitto. Oli ehdolla viime vuonna myös Euroopan tasa-arvopalkinnon saajaksi.
  • Perheessä miesystävä ja kaksi lasta. Asuu Juupajoella.
  • Vapaa-aikana ratsastaa ja remontoi 1930-luvun taloa.