Miten pennin venytys vaikuttaa ihmiseen, Juha Pantzar?

Tiukoilla eläminen heikentää työssä jaksamista ja hyvinvointia, muistuttaa Takuusäätiön toimitusjohtaja.

Kuvateksti
Rahavaikeudet ovat suurimpia työkykyyn vaikuttavia tekijöitä, sanoo Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.
Kuva: Vilja Harala

1. Miten pennin venyttäminen vaikuttaa ihmiseen?

Taloushuolet vaikuttavat suuresti työkykyyn. Ne ovat yhteydessä myös elämänhallintaan ja mielen hyvinvointiin. Jos rahat eivät riitä ja potuttaa oikein kunnolla, ihminen voi ratkoa tilannetta käyttämällä lisää rahaa. Kierre on tällöin valmis.

2. Miten inflaatio ja energiakriisi näkyvät Takuusäätiössä ja Suomessa?

Takuusäätiön palvelut auttavat ihmisiä, jotka ovat jo vaikeuksissa. Ennusmerkit tulevasta ovat selkeät. Velkajärjestelyssä oleville on jo alkanut tulla vaikeuksia ja syksyn edetessä niitä tulee muillekin.

Kahtiajako Suomessa syvenee. Enemmistöllä on jäänyt aiemmin rahaa säästöön, mutta noin 30–40 prosentilla kaikki rahat ovat menneet saman tien kulutukseen. Jos hyvinä aikoina ei ole jäänyt mitään säästöön, pahoina aikoina seuraa ongelmia.

Aikaisemmin joka kymmenennellä suomalaisella on ollut maksuhäiriöitä. Joka kolmas on ilmoittanut, että korttitalo romahtaa, jos jää ilman yhden kuukauden palkkaa. Nyt kulut voivat nousta niin, että sillä on sama vaikutus. Heidän on mietittävä kulutuksensa kokonaan uusiksi. Ongelma on, että suuri osa ihmisistä ei tiedä, mihin heidän rahansa kuluvat.

3. Miksi monet hakevat apua vasta sitten, kun ovat jo syvällä suossa?

Ihmiset tarttuvat pikavippeihin ja muihin markkinalähtöisiin ratkaisuihin, koska niitä on tarjolla. Moni toimii näin, koska ei kehtaa sanoa, ettei selviä.

Jos ottaa velkaa sähkölaskun maksamiseksi, sillä selviää akuutista kriisistä, mutta edessä voi olla entistä pahempi ongelma, kun laina pitää maksaa takaisin eivätkä tulot riitä kuluihin. Pikavipit ovat viimeinen niitti.

Kun taloushuolet ottavat vallan, kannattaa ottaa nopeasti yhteyttä ammattiauttajaan. Takuusäätiöllä on velkalinja ja chat-palvelu. Facebookissa on ryhmä, jossa ihmiset jakavat neuvojaan. Verkkosivuillamme on paljon tietoa ja helppokäyttöisiä laskureita, joiden avulla ohjataan rahatilanteen hallintaan.

4. Ovatko hoitoalan ihmiset muita herkempiä joutumaan talousvaikeuksiin?

Kyllä ovat. Talousvaikeuksia on paljon myös palvelualojen työntekijöillä. Molemmat ovat naisvaltaisia aloja, joissa tienataan nettona noin pari tuhatta euroa kuukaudessa. Koska isoissa kasvukeskuksissa on isot asumiskulut, muuhun kulutukseen jää vähän rahaa. Iso osa tuloista menee perusasioihin kuten ruokaan, joka on nyt kallistumassa.

5. Mistä säästäisit itse?

Energiasta ja viihteellisestä kulutuksesta. Nyt on luontevaa muuttaa elämäntapaansa sellaiseen suuntaan, joka on kestävämpi myös maailman kantokyvyn kannalta. Monet meistä maksavat viihdeteollisuuden tuotteista, joita saa myös täysin ilmaiseksi. Jokainen pystyy pistämään kulutuksensa palikat tärkeysjärjestykseen.

Juha A. Pantzar

  • 56-vuotias Takuusäätiön toimitusjohtaja. Takuusäätiö on sosiaalialan järjestö, joka tukee ihmisten itsenäistä selviytymistä arjen raha-asioissa ja velkojen hoidossa. Säätiön toimintaa­ rahoittaa sosiaali- ja terveys­järjestöjen avustuskeskus Stea.
  • Sosiaalipoliitikko (YTM).
  • Perheeseen kuuluu vaimo ja ­täysi-ikäinen lapsi.
  • Harrastaa äänilevyjä, gastronomiaa, vapaaehtoistoimintaa ja siirtola­puutarhaviljelyä.