Näyttää oikealta vauvalta ja maksaa 200 euroa – tällaisia ovat sairaanhoitaja Marjut Sarkan tekemät reborn-nuket

Meissä jokaisessa asuu pieni lapsi, joka heittäytyy mielellään nuken tekoon, sanoo Marjut Sarka.

Kuvateksti
Marjut on tehnyt valmiiksi kaksi reborn-nukkea, kolme on vielä kesken.
Kuva: Juha Sinisalo

Nukke näyttää hätkähdyttävän paljon nukkuvalta vauvalta. Sen suu on supussa ja pienet sormet hieman harittavat. Säkyläläinen sairaanhoitaja Marjut Sarka, 48, arvioi Unelmaa, ensimmäistä reborn-nukkeaan.

”Unelman tukka on peikkomaisen harva. Sittemmin olen kehittynyt. Nykyään istutan mohairkuidun nuken päänahkaan pari kiehkuraa kerrallaan.”

Marjut tilaa nuken osat verkkokaupasta Yhdysvalloista. Yhden nuken aihio maksaa noin 200 euroa.

”Ensin pesen osat ja sitten alan maalata. Vinyylipinnasta tulee kerros kerrokselta enemmän oikean ihon oloinen. Viimeksi varjostan juonteet, poimut ja verisuonet. Ihanin vaihe on jalkapohjien maalaaminen.”

 

Vasta maalatessaan nuken kasvonpiirteitä Marjut päättää, tuleeko siitä tyttö vai poika.

”Välillä katson nukkea kauempaa ja päivänvalossa. Onkohan iho liian keltainen? Ihomaali on mattaa, mutta huuliin ja kynsiin laitan vähän lakkaa.”

Kankaisen keskivartalon Marjut täyttää vanulla ja pehmeillä silikonipelleteillä. Raajoihin hän laittaa lasihiekkaa ja pään sisälle metallikuulia ja vanua. Näin nukesta tulee oikean vauvan painoinen.

Valmiiksi Marjut on tehnyt kaksi nukkea, kolme on vielä kesken.

Unelma-nukke on käynyt vierailulla muistisairaiden osastolla, jossa Marjut työskenteli aiemmin. Osa vanhuksista piti nukkea mielellään sylissä ja leperteli sille. Joku halusi jopa nukkua sen kanssa.

”Osa sanoi, että ei se ole elävä, vie se pois. Mutta eivät kaikki tykkää kehräävistä robottikissoistakaan. Nyt työskentelen päiväkodissa ja Unelma pääsee joskus lelupäivänä sinne.”

Marjutin mielestä meissä jokaisessa asuu pieni lapsi, joka heittäytyy mielellään nuken tekoon. Siitä tulee hyvä mieli.

”Voisin ehkä lahjoittaa nuken palvelutaloon. Siellä se tuottaisi iloa sekä asukkaille että minulle.”