Romaanin kirjoittaminen pitää Mariaa otteessaan yömyöhään – ”Täytyy löytää uusi twisti ja tulokulma”

Maria Leppänen kirjoitti kesälomallaan historiallista romaania.

Kuvateksti
Maria Leppänen kirjoittaa mielellään muuallakin kuin kotona, vaikkapa tämän perinteisen turkulaisravintolan terassilla. Kuva: Pasi Leino

Maria Leppänen on innoissaan: hän on kirjoittanut haastattelua edeltävänä yönä kello kahteen saakka. Työn alla on historiallinen romaani, jota kesälomalainen loi yön tunteina kuusi liuskaa tuotteliaassa flow-tilassa. Meneillään on juonen kirjoittaminen ensimmäiseen kertaan, ja mieli pursuaa ideoita.

– Historiallista kirjallisuutta on kirjoitettu paljon, joten siihen pitää löytää aivan uusi twisti ja tulokulma. Luulen, että olen sellaisen nyt löytänyt. Katsotaan, sanoo Turussa Tykslabin Käsityöläiskadun polikliinisessä näytteenotossa työskentelevä Maria.

Hänen työhönsä kuuluu myös kotinäytteenottoa pääasiassa ikäihmisten luona.

Maria on saanut potkua kirjoittamiseensa Turun kaupunginkirjaston luovan kirjoittamisen lukupiiristä. Kerran kuussa kokoontuvassa harrastusporukassa keskustellaan edellisellä kerralla sovitusta luovan kirjoittamisen oppaasta ja sen herättämistä ajatuksista sekä tehdään kirjoitusharjoituksia. Tunnelma on rento ja vapaamuotoinen.

Palautteen saaminen on melkeinpä välttämätöntä.

Omia tekstejään voi halutessaan lukea ääneen, mutta Maria sanoo olleensa puolitoistavuotisen lukupiiritaipaleen aikana pidättyväinen.

– Tosin olen oppinut huomaamaan, että palautteen saaminen on melkeinpä välttämätöntä, jos haluaa kehittyä hyväksi kirjoittajaksi.

Maria kirjoitti nuorena runoja, mutta ruuhkavuosina harrastus jäi taka-alalle. Kun omassa elämässä tuli eteen vaikea vaihe, hän alkoi käsitellä tuntojaan runojen kautta. Näiden tekstien ei ole tarkoitus päätyä julkaistaviksi.

Toisin on historiallisen romaanin laita. Se on Marian ensimmäinen loikka runoudesta proosan pariin. Luovan kirjoittamisen lukupiiristä hän on hakenut osviittaa tekstin tuottamiseen.

– Jotta pystyisi luomaan jotakin sellaista, mitä joku muukin viitsii lukea.

Kevään korona-aikana lukupiiritapaamiset olivat tauolla, mutta vetäjä Erja Metsälä otti käyttöön blogialustan.

– Minusta blogialusta oli hyvä yritys pitää lukupiiriä elossa koronan yli. Itse kommentoin siellä viimeksi erilaisia kirjoitustekniikoita.

Teksti Ulla Ojala

Lue lisää:

"Senkka nenästä, heh heh" – labrahoitaja valmentaa MM-nyrkkeilijää

Ensihoitaja hyppää neljästä kilometristä – myös elämänkumppani löytyi yläilmoista