Sandhja: Laulaminen rauhoittaa potilasta

Sairaanhoitaja­äitini on esikuvani, sanoo euroviisuedustaja Sandhja Kuivalainen.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Sandhja Kuivalainen edustaa Suomea Euroviisuissa. Kuva Annika Rauhala.

Mikä oli viimeisin hoitotehtävä ­ennen kuin aloit lokakuussa keskittyä Suomen euroviisukarsintoihin?

En muista viimeisintä työpäivää, mutta varmaan oli aika hektistä, sillä viimeiset puoli vuotta työskentelin määräaikaisena Helsingin Meilahdessa sydänvalvontaosastolla. En olisi pystynyt samaan aikaan panostamaan kolmivuorotyöhön ja artistin uraan.

Mikä on viisutavoitteesi?

Euroviisujen 200 miljoonaa katsojaa on tähän asti suurin keikkani. Tämä on seikkailu, jota en teen hampaat irvessä vaan nauttien.

Minulla ei ole aikaisempaa suhdetta viisuihin. Teen oman juttuni omana itsenäni. Haluan säilyttää pienen lapsen kaltaisen naiiviuden, sillä asioita ei voi saavuttaa, jos on liian realistinen. Uskon, että aika on kypsymässä aidoille artisteille.

Katoavatko huolet laulamalla niin kuin kappaleessasi Sing It Away?

Olen ylianalysoija ja minulta katoaa helposti suhteellisuudentaju. Murheet kuuluvat elämään, mutta tässä kappaleessa niitä puretaan ainakin hetkeksi pois. Laulaessa on läsnä koko kehollaan. Se auttaa, vaikka ei ratkaisisikaan ongelmaa täysin.

Mikä laulamisessa lääkitsee?

Laulu yhdistää sielujen tasolla ja läpäisee sairaudet ja muurit. Se yhdistää ihmisiä yli kielien, kulttuurien ja sukupolvien.

Aloitin gospelista ja sain huomata, että laulamiseni herättää ihmisissä tunteita – osassa liikutukseen asti. Lauluni voi olla ihmisille keino päästä helpottamaan kipujaan.

Oletko hoitanut laulamalla?

Monesti. Olen esimerkiksi laulanut hiljaa potilaille, jotka ovat menossa vaativaan leikkaukseen. Olen laulanut myös muistisairaille. Erityisesti muistan erään naisen, joka ei reagoinut mihinkään. Aloin laulaa "Taivas on sininen ja valkoinen ja tähtösiä täynnä." Nainen pysähtyi, alkoi itsekin laulaa ja sanoi: "Sä olet niin kiltti." Näin sain vaihdettua hänelle vaipat ja hoitaa muutenkin.

Lapsuuden toiveammattisi?

Nelivuotiaana halusin olla laulava ratsastava eläinlääkäri. Meillä on kotona kasvihuone, jossa hoidin pehmolelujani. Laitoin kanille niitin korvaan ja eläinlääkärinä poistin sen.

Miksi valitsit sairaanhoitajan koulutuksen?

Sairaanhoitaja tekee työtä, jolla on merkitystä. Esikuvani on äitini, joka opiskeli sairaanhoitajaksi kolmekymppisenä.

Ammattitaitoa on antaa kipulääkettä, mutta pitäisi olla myös yksilöllisesti läsnä ja luoda turvallinen hoitoympäristö. Koen, että minulla on tätä kykyä.

Millaista on työskennellä oman äidin kanssa?

Äitini on todella hyvä sairaanhoitaja. Olen työskennellyt äidin vierellä Jorvin sairaalassa. Tulen hyvin toimeen hänen kanssaan ja olemme hyviä ystäviä.

Sairaalassa on vahvat protokollat kuten pitääkin, ja muutoksille lämmetään hitaasti. Taidemaailmassa taas yritetään koko ajan luoda uutta. On aloissa paljon myös yhteistä, kuten läsnäolo ja ihmisen kohtaaminen.

Mahtuuko muusikon uraan ­hoitamista?

Sairaanhoitajan työtä voi tehdä keikkaluonteisesti. Tai sitten voin lähteä Afrikkaan puoleksi vuodeksi kehitysyhteistyöhön tai aloittaa hoitotyön uudestaan vaikka kuusikymppisenä.

Lue myös:

Sandhja, mistä lisää luovuutta Suomeen?