Jatkuvasta kiireestä on päästävä eroon

Jos töissä on jatkuva kiire, moni pieni asia jää tekemättä. Jatkuva priorisointi uuvuttaa hoitotyön tekijät, kirjoittaa Tehy-lehden päätoimittaja Maria Tuominen pääkirjoituksessaan.

Kuvateksti
Moni nuori hoitaja arvioi, ettei jaksa hoitoalalla työuran loppuun asti. Kuva: Pasi Leino

TYTTÄREN KYYNÄRPÄÄ oli murtunut ja leikattu. Heräämöstä potilas oli kärrätty Uuden lastensairaalan seitsemänteen kerrokseen, vuodeosastolle nimeltä Avaruus. Kun kotiinlähdön aika pian koitti, juttelimme siitä, mikä reissusta jäi parhaiten mieleen.

Se ei ollut nukutusta edeltävä jännitys eikä leikkauksen jälkeinen tokkura, ei kipu tai siihen annetut lääkkeet.

Parhaiten mieleen jäi osaston kaiuttimista kuulunut ilmoitus: ”Päivällisraketti on saapunut. Tule hakemaan oma avaruusateriasi.”

Se oli lapsesta valtavan hauskaa. Tarjolla ei ollut ruokaa vaan avaruusruokaa. Sitä ei aivan joka paikasta saa.

Lapsi söi kaiken: porkkanat, perunamuusin, kasvispyörykät ja kiisselin. Ruoka oli kuulemma erinomaista ja ainakin paljon parempaa kuin koulussa. Syömisen jälkeen tytöstä alkoi tuntua, että olo oli oikeastaan jo aika hyvä. Päätimme kokeilla pientä kävelylenkkiä osaston käytävillä.

PIENILLÄ SANOILLA ja teoilla voi olla iso merkitys. Lapsen mieltä lämmitti, että häntä oli ajateltu. Kuuluttaja halusi tehdä hänen päivästään sairaalassa hauskemman.

Jos töissä on koko ajan kauhea kiire, moni pieni asia jää tekemättä. On pakko keskittyä siihen, että hoidon kannalta tärkeimmät tehtävät järjestyvät.

Kiire ja jatkuva priorisointi väsyttävät. Siitä kertoo Tehyn teettämä tuore tutkimus, jonka mukaan alle 30-vuotiaista erikoissairaanhoidossa työskentelevistä tehyläisistä peräti 64 prosenttia arvioi, ettei jaksa hoitoalan tehtävissä työuran loppuun lasti. Pääsyyt alanvaihdon miettimiseen ovat henkinen kuormitus ja työn vaativuuteen nähden liian matala palkka.

JOS ASIAT EIVÄT muutu, meitä uhkaa hoitajapula. Tehy ja SuPer hakevat tilanteeseen parannusta kevään työehtosopimusneuvotteluissa. Tavoitteena on vähintään vientialojen tasoiset palkankorotukset ja niiden lisäksi tasa-arvoa edistävä ohjelma, joka kuroo umpeen naisvaltaisen sote-alan palkkamontun. Muita kärkitavoitteita ovat kunta-alalle oma sote-sopimus ja kiky-tuntien poisto. 

Kun työn tekemisen ehdot paranevat, varmistamme, että saamme tulevaisuudessakin hyvää hoitoa. Saamme suuria tekoja ja pieniä tekoja, jotka jäävät mieleen.

Pääkirjoitus Tehy-lehdessä 2/2020