Mahdottomiin työoloihin ei saa turtua

Vanhuspalveluja valvovat viranomaiset ovat lähteneet uudelle linjalle, mikä voi mahdollistaa taas eettisen hoitotyön tekemisen, kirjoittaa päätoimittaja Päivi Jokimäki.

Ammattiylpeys on sitä, että arvostaa omaa työtään ja ammattiaan. Näkee roolinsa ja perustehtävänsä tärkeänä. Arvostaa myös samaa työtä tekeviä kollegoitaan ja tukee näitä. Ammattiylpeydellä on paljon tekemistä myös sen kanssa, miten hyvältä työn tekeminen tuntuu, miten onnellinen on tai haluaako pysyä alalla. Tuntuuko tämä tutulta?

Vanhustyön kriisin keskellä moni hoitaja on kokenut, että heiltä viedään ammattiylpeys. Ettei voi enää rinta rottingilla sanoa, että minä hoidan vanhuksia. Näin on käynyt siksi, että epäkohtia on puitu julkisesti.

Olemme saaneet lukea törkeästä toiminnasta ja vakavasta heitteillejätöstä. Ja vaikka olemme tienneet ongelmista koko ajan, ne ryöpsähtivät silmille nyt kovalla voimalla ja täydessä rumuudessaan.

En tiedä, onko ilmi tullut vanhusten ja vammaisten huono kohtelu koskettanut syvältä niitä poliitikkoja ja johtajia, joiden tulisi olla vastuussa. Sen kuitenkin tiedän, että ammattitaitoinen ja eettisesti työskentelevä henkilöstö on alkanut voida pahoin niilläkin työpaikoilla, joissa asiat ovat kunnossa. Syyllisyys vanhushoivan tilasta onkin kääntynyt hoitajien kannettavaksi, ja moni kyseenalaistaa nyt omaa tekemistään ja osaamistaan.

”Voi itku! Parhaat työntekijämme pohtivat nyt, lähteäkö alalta kokonaan vai vaihtaako vain erikoissairaanhoitoon. Mutta vanhuksemme ansaitsisivat juuri näiden timanttien työpanoksen”, kirjoitti työntekijöistään huolissaan oleva johtaja Facebookissa viimeksi eilen.

Epäkohdista täytyy voida puhua. Pitää selvittää juurta jaksain, miten tähän on tultu. Mahdottomiin työskentelyoloihin ja huonoon hoivaan ei saa turtua ja tottua. Mutta toivottavasti upeat, koulutetut ammattilaisemme näkevät, että epäkohdat eivät leimaa heitä itseään. Huonon hoidon juuriminen alalta tykkänään on nimenomaan hoitajien etu, valo tunnelin päässä. Valvontaviranomainen on lähtenyt nyt uudelle linjalle, ja tämä voi mahdollistaa taas eettisen hoitotyön tekemisen.

Alaa ei ehkä kannata vaihtaa juuri nyt, kun muutosta on luvassa. Ammattiylpeitä saatte olla edelleen, te timantit.