Millariikka Rytkönen: Kiitos roomalaiset – eiku ay-liike

Kiitokset ohjautuvat usein väärään osoitteeseen, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

"Miksi vietetään kahta pääsiäispäivää? En ole koskaan tiennyt sitä, mutta sen vuoksi taas saan maanantaina tuplapalkan, kun roomalaiset naulasi jonkun kansankiihkoilijan 2000 vuotta sitten. Kiitos roomalaiset”, tviittasi tuleva kollegamme pääsiäisenä. Pian kiitokset ohjattiin oikeaan osoitteeseen: ”Saat tuplapalkan koska ammattiliitot on sen neuvotelleet.”

Kiitos tämän päivän työelämän tilasta ohjautuu usein väärään osoitteeseen. Sen huomasin ystäväni kesäjuhlissa pari vuotta sitten. Eläkeikää lähestyvä mies marssi luokseni päättäväisesti todetakseen, että ”Mä en kuule tarvitse ay-liikettä mihinkään. Kato kun mä menin tehtaan portille, mä sovin ihan itse työehdoistani enkä maksa liitolle siitä. Mulle riittää Loimaan kassa!”

Kysyin mieheltä, että ihanko totta hän itse neuvotteli työnantajansa kanssa ennen työsuhteensa alkua oikeudet sairausajan palkkaan, lomaan, lomarahaan, viisipäiväiseen työviikkoon, kahdeksantuntiseen työpäivään, irtisanomissuojaan ja mahdollisuuden isyys- ja vanhempainvapaaseen sekä oikeuden hoitaa palkallisesti sairasta lasta kotona? Ihan siinä portilla? Ei kuulemma. Mutta ei hän tarvitse kuin ansiosidonnaisen työttömyysturvan.

Lainsäädäntö ei tunne käsitteitä hälytysraha ja lomaraha. Ilman työehtosopimuksia meillä ei olisi kahvitaukoja emmekä saisi arkipyhiltä erillistä korvausta. Työskentelisimme siis itsenäisyyspäivän, vapun, pääsiäisen, helatorstain, juhannuspäivän, pyhäinpäivän, uudenvuodenpäivän, loppiaisen, joulupäivän ja tapaninpäivän ilman lisiä. Eikä työnantaja hyvää hyvyyttään maksa erillistä korvausta myöskään lauantaista, illoista ja öistä.

Työaikalain mukaan työntekijällä on oikeus ainoastaan sunnuntaityöstä maksettavaan korvaukseen. Kaiken muun tämän päälle ovat saaneet aikaan ammattiliitot ja sen maksavat jäsenet. Eivät roomalaiset. Eikä kesäjuhlissa leukojaan louskuttavat loimaankassalaiset. Jälkimmäiset saavat kaiken hyvän ay-liikkeen ja teidän jäsenten ansiosta, vaikka kesäisen boolin rohkaisemina hetken muuta luulevatkin.

Eduskuntaan nousi ennätysmäärä tehyläisiä. Edellisellä vaalikaudella tehyläisiä kansanedustajia oli viisi ja nyt määrä tuplaantui. Ajattele: viisi prosenttia kansanedustajista on tehyläisiä! Oli mahtavaa huomata, että sote-alan ammattilaisia arvostetaan näin paljon. Onnea Sari, Paula, Piritta, Kaisa, Hannakaisa, Sanna, Merja, Arja, Noora ja Kim! Olen teistä valtavan ylpeä!

Tehy ja SuPer esittivät maaliskuussa tasa-arvo-ohjelmaa, jolla kurotaan vaiheittain umpeen naisvaltaisen hoitoalan palkkamonttu. Vaalien alla maltillista ehdotustamme arvosteltiin ja asian todettiin kuuluvan työmarkkinapöytään. Työmarkkinapöydässä puolestaan todetaan, että kunta-alalla ei tuollaisia summia ole.

Tämä pallottelu on nyt nähty. Vastuuta sysitään poliitikkojen ja työmarkkinapöydän välillä. Asia ei tunnu koskaan kuuluvan kenellekään ja naisvaltaisen alan palkat jäävät aina korjaamatta. Toivon kymmenen tehyläisen kansanedustajan oivaltaneen, että heidän on nyt kollegoidensa kanssa kaivettava rahaa valtion budjetista.

Pian on Suomessa uusi hallitus ja toivon mukaan hallitusohjelmassa ehdottamamme maltillinen keino palkkamonttumme täyttämiseen. Toivottavasti pääsemme kiittämään ay-liikkeen lisäksi myös Arkadianmäen päättäjiämme paremmasta palkasta sekä asianmukaisista työoloista.