Koronasairaalan päiväkirja kertoo alkujännityksestä, uskalluksesta ja ennen kaikkea korvaamattomista työkavereista

Tehy-lehti vei koronasairaalan työntekijöille päiväkirjan. Merkinnöistä välittyy kiitollisuus ammattitaitoisista kollegoista.

Kuvateksti
Koronasairaalan kahvihuoneen kiitosseinä on täyttynyt tarralapuista.
Kuva: Liisa Takala

Herttoniemen varasairaala Helsingissä avattiin koronapotilaille tammikuun 10. päivänä omikron-aallon hyökyessä Suomeen. Suunnitelmat varasairaalan perustamisesta olivat valmiina lähes kaksi vuotta.

Potilaita on ollut enimmillään 62, henkilökuntaa on yli sata. Työntekijät etsittiin pääosin Helsingin kaupungin työntekijöistä, ja heitä on myös Husista, Espoosta ja Vantaalta. Maaliskuun loppuun mennessä sairaalassa oli hoidettu noin 300 potilasta.

Helmikuun alussa Tehy-lehti vei sairaalan henkilökunnalle päiväkirjan. Sen avulla haluttiin dokumentoida pandemia-aikaa. Päiväkirjan kannessa oli ohje: ”Kirjoita, mitä haluat.” Tällaisia merkintöjä saimme:

”Tieto siirtymisestä varasairaalaan tuli edellisenä iltana. Eka reaktio oli: ’Mihin mä oikeen oon lupautunut?” Kotiutuminen Herttoniemeen kävi kuitenkin tosi nopeasti ja töihin on kiva tulla. Ollaan oltu yhtä suurta porukkaa heti ekoista päivistä lähtien, vaikka ollaan kaikki tultu vähän sieltä, täältä ja tuolta. Nää tyypit täällä on ihan mielettömiä. Alun pieni kauhistus muuttui aika nopeasti iloksi ja kiitollisuudeksi siitä, että on saanut olla mukana tätä ainutlaatuista varasairaala-aikaa. Toki täälläkin on omat haasteet ja hankaluudet, muttei mitään sellaista, mistä ei olis selvinny. Pieni kaoottisuuskaan ei häiritse niin paljon, kun tietää, ettei tää oo ikuista. Oma hohtonsa siis väliaikaisuudessakin.”

”Vasta valmistuneelle todella opettavainen paikka. Loistava työporukka, kaikki pitävät yhtä.”

”Alku oli järkytys, mutta sen jälkeen on ollut tosi kivaa. Ihana työporukka. Kaikki puhaltaa yhteen hiileen. Taistelumeininki, jota jäänee ikävä.”

 

Hoitaja pukee ohutta, vaaleansinistä suojatakkia

”Sain aina apua tarvittaessa. Erittäin opettavasta tutustua eri taustosta ja sairaaloista tulleisiin hoitajiin, lääkäreihin ja hoitoapulaisiin, sihteereihin ja ihan huippuihin esimiehiin. Kiitos, kun jaksoitte kannustaa kaikkia ja saatiin luotua hyvä ja toimiva työyhteisö.”

”Elämä on. Joskus tuulee, joskus sataa. Älä pelkää haasteita ottaa vastaan. Näin on sanonut joskus joku guru. Varasairaalaan tulo pikkasen pelotti, mutta se vasta olikin kokemus. Kokemus, mistä en enää luopuisi.”

”Oli tosi kummallista ja jännää tulla töihin Herttoniemen varasairaalaan, varsinkin kun tieto siirtymisestä tuli vain muutamaa päivää ennen. Yhdessä tekemisen meininki on ollut sanoinkuvaamatonta ja aina on saanut apua.”

 

Fysioterapeutti tukee potilasta koronasairaalassa.

”Täällä ollessa olen oppinut paljon muilta, varsinkin kun ihmisiä on tullut niin erilaisista yksiköistä. Kiitos kaikille, olette huippuja!”

”Ajattelen yhteistyötä täällä varasairaalassa punaisena lankana, joka on punottu kiinni jokaiseen yksityiskohtaan.”

”On virkistävää, että osastolla ajatellaan ns. boxin ulkopuolelta. On kehitetty osaston omat tavat eikä olla kangistuttu kaavoihin. Mielikuvitusta ja ideoita on pursunnut ja niitä yhdessä toteutettu parhaimmalla tavalla.”