Pääkirjoitus: Mitä siellä Tehyssä tehdään?

Tehy-lehti kulki puheenjohtaja Millariikka Rytkösen matkassa yhden päivän. Idea juttuun tuli lukijoilta.

Kuva: Jukka Rapo

Saammeko tulla mukaasi yhdeksi päiväksi, kysyin muutama viikko sitten Tehyn puheenjohtajalta Millariikka Rytköseltä.

Onnistuu, kuului vastaus.

Niinpä Tehy-lehden toimittaja Terhi Mäkinen kulki Millariikan kintereillä yhden lokakuisen päivän. Sen pohjalta syntynyt juttu kertoo, mitä kaikkea ammattiyhdistysjohtajan työpäivään kuului.

Idea juttuun tuli lehden lukijoilta, tehyläisiltä, jotka toisinaan kysyvät, mitä siellä Tehyssä oikein tehdään. Miten tehyläisten oikeuksia ajetaan?

Paljon Tehyn työstä näkyy ja kuuluu, mutta paljon on sellaistakin, mikä ei niin selvästi ja heti näy ulospäin. 

Keskustoimistolla ja aluetoimistoissa ympäri Suomen vastataan jäsenten kysymyksiin, tuetaan tehyläisiä oikeustapauksissa, annetaan lausuntoja lakiesityksiin, otetaan osaa monenlaiseen sote- ja varhaiskasvatusalan kehittämistyöhön ja valmistaudutaan työehtosopimusneuvotteluihin.

Työpaikoilla luottamusmiehet ratkovat työsuhteisiin liittyviä pulmia ja neuvottelevat työnantajan kanssa. Muun muassa.

Millariikka itse kuvailee itseään kohtaamisen ammattilaiseksi. Tärkeä osa hänen työtään on tavata poliitikkoja ja viedä tehyläisten kuulumisia eteenpäin, kertoa esimerkiksi siitä, että palkka ei vastaa työn kuormitusta ja vastuuta ja työolot on saatava kuntoon.

Moni nykypäivän työelämän itsestäänselvyys on ammattiyhdistysliikkeen ansiota. Kun ihmiset ovat ammattijärjestöissä porukalla puolustaneet oikeuksiaan, on saavutettu esimerkiksi viisipäiväinen työviikko, lomarahat, sairausajan palkat ja ylityökorvaukset.

On haluttu muuttaa työelämää ja onnistuttu siinä.

Samaa Tehy tekee tänäkin päivänä. Yhdessä olemme muutosvoima.

Halusimme seurata Millariikan yhtä ihan tavallista päivää. Totuus kuitenkin on, ettei mitään tavallista päivää ole. 

Jokainen työpäivä on erilainen, mutta yksi asia pysyy: joka päivä Millariikka avaa somen, toteaa, että skudaa ja kertoo seuraajilleen, missä hän on ollut, mikä on ärsyttänyt ja mikä ilahduttanut.

Jos siis haluat tietää, mitä Millariikalle juuri tänään kuuluu, kannattaa avata Instagram ja ottaa @rytkoska seurantaan.