Millariikka Rytkönen: Sanojen voima

On olemassa yksi sana, jolla voi korjata lähes kaiken, kirjoittaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.

Kuva: Leena Louhivaara

Käsiparit. Kädet. Mehulasinvaihtajat. Porot. Rakkaalla kollegalla on monta nimeä. Kun kerromme, että toivoisimme koulutustamme ja osaamistamme arvostavaa puhetta ja kielikuvia, saamme osaksemme naureskelua, ivaa ja jopa maalitusta poliittiselta puolueelta.

Twiittasin aluevaalitenttien yhteydessä Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran vaativan lisää käsiä sote-alalle ja totesin, että ”kokonainen hoitaja hoitaa taatusti paremmin. Miksi meistä korkeasti koulutetuista ammattilaisista on niin hemmetin vaikeaa puhua muina kuin käsinä ja käsipareina?” Tätä seurasi puolueen lehden päätoimittajan masinoima maalitus eli yritys vaientaa.

Kun olen huomauttanut vastaavien kielikuvien käytöstä ministeri Kiurua, kansanedustaja Tanusta, valtiosihteeri Nylanderia, Husin toimialajohtaja Heinosta ja Yleisradion toimitusta, kenenkään taustaryhmä ei ole maalittanut minua vaan on pyrkinyt muuttamaan kielenkäyttöään arvostavampaan suuntaan.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

On olemassa yksi aivan erityisen voimakas sana, jolla voi korjata lähes kaiken. Sillä pysty korjaamaan pahojakin sanomisia ja tekoja, mutta se on ehkä vaikein sana lausua ääneen. Ja samalla korjaavin. Sana on anteeksi. Myönnän, etten itsekään osaa aina sitä käyttää. Koska se todella on vaikein sana sanoa ääneen.

Voimaa on myös visuaalisilla elementeillä. Logo on symboli, joka auttaa ihmisiä ymmärtämään, mitä teet ja kuka olet. Tehyn visuaalinen pääoma tiivistyy tunnukseemme, joka kuvastaa yhdessä tekemisen voimaa. Se viittaa myös tehyläisten ammattien moninaisuuteen ja monialaiseen osaamiseen. Tunnus yhdistää meitä tehyläisiä. Se kertoo muutoksesta, jonka voimme saada aikaan yhdessä.

Kätilönä minun tärkein työkaluni olivat käteni. Silti en ole missään nimessä käsipari. Vaikka autamme usein käsillämme, olemme enemmän kuin kädet. Olemme kokonainen ammattilainen ja siten haluamme tulla nähdyksi.

Lääkäriliiton logossa on käärme. Symboliikan ymmärrämme varmasti kaikki. Samoin kuin Lakimiesliiton logon vaa’an ja miekan merkityksen. Silti Tehyn logon symbolit on otettu nyt osaksi järjetöntä keskustelua siitä, saammeko me alan ammattilaiset pyytää, ettei meistä puhuttaisi käsinä.

Saamme pyytää. Ja saamme pitää logossamme kädet.

PS. Meillä ihmisillä on ihan syystä kaksi kättä, kaksi korvaa ja vain yksi suu. Arvon kollegat, koskettakaa työssänne jatkossakin ihmisiä niin iholta kuin ihon alta.