Astmaatikon oireet voivat voimistua paljosta makkarasta

Lihajalosteet sisältävät nitraatteja, jotka on yhdistetty hengitysteiden vaurioihin.

Kuvateksti
Paljon makkaraa sisältävä ruokavalio voi olla pahaksi astmaatikolle. Kuva iStock.

Paljon makkaraa ja kinkkua sisältävä ruokavalio voi olla huonoksi astmaa sairastaville. Tuoreen ranskalaistutkimuksen mukaan astman oireet saattavat pahentua.

Tieteellisen Thorax-lehden julkaisemat tulokset perustuvat vajaan tuhannen ranskalaisen seitsenvuotiseen seurantaan. Osallistujista 40 prosenttia sairasti astmaa.

Astmaoireet pahentuivat lähes kaksi kertaa todennäköisemmin niillä osallistujilla, jotka söivät makkaraa ja muita prosessoituja lihatuotteita vähintään neljä kertaa viikossa. Vertailukohteena olivat harvemmin kuin kerran viikossa niitä nauttivat.

Yhteydestä osa selittyi ylipainolla, mutta valtaosin vaikutukset liittyivät runsaaseen prosessoitujen lihatuotteiden syömiseen. Tässä tutkimuksessa valtaosa lihasta oli makkaraa, salamia ja kinkkua.

Aiemmissa tutkimuksissa lihajalosteiden runsas syöminen on yhdistetty keuhkoahtaumataudin riskiin ja oireiluun, mutta astmaa koskevat havainnot ovat uusia. Vielä on epäselvää, mikä selittää yhteyden, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Lihajalosteet sisältävät paljon nitraatteja, jotka on yhdistetty hengitysteiden vaurioihin.

Tutkijat ottivat analyysissaan huomioon useita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja, kuten tupakoinnin, iän, sukupuolen ja fyysisen aktiivisuuden. On silti todennäköistä, että ruokavalion lisäksi tuloksiin ovat vaikuttaneet muutkin seikat.

Suomalaisista noin joka kymmenes sairastaa astmaa. Tavallisia astmaoireita ovat hengenahdistus, hengityksen vinkuna ja pitkäaikainen yskä. Oireiden taustalla on keuhkoputkien supistuminen, jonka aiheuttaa keuhkoputkien tulehdus.

Uutispalvelu Duodecim