Maaperän mikrobi edistää mielenterveyttä

Ulkona ihminen saa elimistöönsä mikrobeja, jotka vaikuttavat myönteisesti aivojen toimintaan.

Kuvateksti
Päiväkotien metsäretket tekevät hyvä lasten aivoille. Kuva Mikko Nikkinen

Maaperässä elävä Mycobacterium vaccae -bakteeri edistää serotoniinin vapautumista aivoissa. Bakteeri päätyy ulkona ihmisen kehoon esimerkiksi hengitysilman mukana. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka muun muassa kohottaa mielialaa ja edistää oppimista.

Bakteerin mieltä kohottava vaikutus paljastui sattumalta, kun brittiläinen onkologi Mary O'Brien hoiti keuhkosyöpäpotilaita M. vaccaeta sisältävällä seerumilla. Tarkoitus oli parantaa potilaiden immuunijärjestelmää. Sen lisäksi O'Brien havaitsi, että potilaat tunsivat itsensä onnellisemmiksi, ja heillä oli vähemmän kipuja.

Amerikkalaiset tutkijat Dorothy Matthews ja Susan Jenks tutkivat, miten M. vaccae vaikuttaa hiiriin. He huomasivat, että bakteeria ravinnossaan saaneet hiiret olivat älykkäämpiä ja vähemmän ahdistuneita kuin verrokkiryhmän hiiret. Ero katosi, kun hiiret eivät enää saaneet ravinnossaan bakteeria. 

Bakteerien vaikutusta ihmisen vastustuskykyyn on tutkittu paljon. Tutkimuksissa on todettu, että ihmisen on hyvä altistua bakteereille jo lapsena, koska se vähentää sairastumisriskiä.