Suu kuivuu, kun sylki vähenee

Lääkkeet ja sairaudet vähentävät syljen eritystä. Iän myötä suu voi kuivua.

Kuvateksti
Kuivasuisen kannattaa laittaa ruokailun jälkeen suuhun täysksylitolipurukumi tai -pastilli. Kuva iStock.

Kuiva suu johtuu syljen erityksen heikentymisestä. Vaivan huomaa epämiellyttävistä tuntemuksista: suu on kipeä, keksi tarttuu kurkkuun ilman juotavaa ja hengityskin tuoksuu.

Kuiva suu vaivaa useimmiten niitä, jotka joutuvat käyttämään useita lääkkeitä, yleensä 3–4 lääkettä samaan aikaan. Vanhemmiten syljen eritys yleensä vähenee, jolloin oireet korostuvat.

Suun kuivumista aiheuttavat etenkin sydän- ja verenpainelääkkeet, psyykenlääkkeet, antihistamiinit ja virtsankarkailuun käytettävät lääkkeet. Flunssaisena on helppo huomata, kuinka suu kuivaa yön aikana. Ilmiö johtuu siitä, että hengittäminen tapahtuu nenän tukkoisuuden vuoksi suun kautta. Moni kärsii kuivasta suusta kuitenkin jatkuvasti.

Myös jotkin sairaudet vähentävät syljen tuotantoa. Kuiva suu on reumatauteihin kuuluvan Sjögrenin oireyhtymän tyyppioire. Limakalvot voivat kuivua myös nivelreumassa ja fibromyalgiassa. Kuivasuisuutta liittyy sekä diabetekseen että Parkinsonin tautiin ja sen lääkitykseen. Hormonaaliset muutokset vaihdevuosi-iässä voivat niin ikään aiheuttaa suun kuivumista.

Pään ja kaulan alueelle annettava sädehoito voi vaurioittaa sylkirauhasia ja vähentää syljen eritystä.

Vastaanotolla kuivasta suusta kielivät yleensä rohtuneet huulet ja limakalvojen poikkeavuudet. Hampaiden tarkistuksessa käytettävä peili tarttuu herkästi kiinni poskeen.

Johtava hoitaja, suuhygienisti Tanja Lindfors Attendo Terveyspalveluista kertoo, että alentunut syljeneritys voidaan varmistaa sylkitestillä. Normaalisti sylkeä erittyy ilman pureskelustimulaatiota vähintään 0,1 millilitraa minuutissa. Parafiinipalaa pureskeltaessa sylkeä tulisi kertyä vähintään 0,7–1 millilitraa minuutissa. Näitä pienemmät arvot kertovat vähentyneestä syljen erityksestä

Kuivaan suuhun tulee helposti haavaumia, jotka kirvelevät etenkin syödessä. Limakalvojen kuivuessa syntyy bakteeri- ja sienitulehduksia. Puhe voi vaikeutua, kun kieli tarttuu suulakeen eivätkä hammasproteesit pysy kunnolla paikallaan.

Kuivasuisen kannattaa laittaa ruokailun jälkeen suuhun täysksylitolipurukumi tai -pastilli.

Makuaistimukset voivat muuttua ja suussa voi olla jatkuvasti metallin maku. Syöminen vaikeutuu ja varsinkin nieleminen tuntuu hankalalta. Kun sylki ei huuhtele kunnolla, suuhun jää ruoantähteitä, joista seuraa pahaa makua ja pahanhajuista hengitystä. Myös alttius hampaiden karioitumiseen ja iensairauksiin kasvaa.

– Sylki neutralisoi ruokailun jälkeen happamaksi muuttunutta suun pH-arvoa, mikä estää hammaskiilteen liukenemista, Lindfors selittää.

Jos sylkeä ei ole, suuhun jää tavallista pitemmäksi aikaa alhainen pH-arvo, jolloin karies-bakteerille on otolliset olosuhteet.

Kuivasuisen kannattaa laittaa ruokailun jälkeen suuhun täysksylitolipurukumi tai -pastilli. Kun pelkkä sylki pystyy neutralisoimaan suun 30–45 minuutissa, ksylitoli tekee saman 10–15 minuutissa. Lisäapua voi hankkia apteekista, jossa myydään suun pH-tasapainon palautumista edistävä liuoksia ja puristeita.

Kuivaa suuta ei voi yleensä parantaa, mutta oireita pystyy lievittämään monin tavoin. Jos käytössä on useita lääkkeitä, kannattaa tutkia, voitaisiinko niitä vähentää. Myös lääkevalmisteen vaihto saattaa auttaa.

Ruokavalio ei aiheuta suun kuivumista, mutta sillä voi helpottaa vaivaa. Pureskeltava ruoka tehostaa syljen eritystä, samoin ksylitolipurukumin jauhaminen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että paljosta ksylitolista voi tulla vatsavaivoja.

Sokeripitoisia ja happamia ruokia kannattaa käyttää mahdollisimman vähän, jotta hampaat eivät reikiintyisi.

Vettä kannattaa juoda puolestatoista kahteen litraa päivässä. Tuoremenuja, sokeroituja mehuja tai limsoja on syytä välttää. Myös kahvi kuivattaa suuta.

Apteekista saatavat kuivan suun hoitotuotteet helpottavat oloa huomattavasti.

– Erityisesti laitoksissa  ja vanhankodeissa tulisi käyttää vain kuivan suun hoitovälineitä ja tuotteita. Niistä ei ole haittaa sellaisille, jotka eivät kärsi vaivasta, mutta todella paljon hyötyä kuivasuisille, Tanja Lindfors tähdentää.

Kun vanhus ei halua syödä, syynä saattaa olla kivulias suu. Vanhus saattaa estellä myös suun puhdistusta, koska hammastahna kirvelee ikävästi.

– Vanhus ei osaa ehkä edes ilmaista asiaa, vaan kipuilee epämääräisesti. Silloin kannattaa miettiä kuivan suun mahdollisuutta. Syljeneritys on normaalia vähäisempää joka neljännellä eläkeikäisistä. Laitoshoidossa osuus on huomattavasti tätä suurempi.

Kotioloissa suuta voi kosteuttaa voitelemalla kieltä ja limakalvoja ruoka- tai oliiviöljyllä.

Hammastahnaksi kannattaa valita kuivalle suulle tarkoitettu vaahtoamaton ja miedon makuinen tahna, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia. Suuvesistä käyvät vain alkoholittomat tuotteet.

Syljen eritys vähenee yöllä, joten kosteuttavia apteekkituotteita kannattaa käyttää etenkin yötä vasten.

– Itselle sopivat tuotteet löytyvät kokeilemalla. Kaikista ei välttämättä ole apua.

Kuivasuisen on erityisen tärkeää pitää huolta hampaiden päivittäisestä puhdistuksesta: hampaat tulee harjata kaksi kertaa päivässä ja hammasvälit puhdistaa tikulla, langalla tai hammasväliharjalla.

– Hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla kannattaa käydä suun puhdistuksessa ja fluorikäsittelyssä puolen vuoden välein. Jos reikiintyminen on nopeaa, tarkistus on paikallaan kolmen kuukauden välein.

Kuivaa suuta helpottavat

  • Lääkkeiden vähentäminen tai vaihto
  • Pureskeltava ruoka
  • Happamien ja makeiden ruokien välttäminen
  • Ksylitolipurukumi ja -pastillit
  • Veden juominen
  • Kielen ja limakalvojen sively ruokaöljyllä
  • Apteekista saatavat kuivan suun hoitotuotteet

Terveyskirjasto
 

Teksti Merja Perttula

Julkaistu Tehy-lehdessä 16/2013