Taas pissattaa! Vessassa ei kannata ravata varmuuden vuoksi

Jos otat tavaksi käydä vessassa tämän tästä, rakko saattaa pienentyä, sanoo uroterapeutti Seija Salomaa.

Kuvateksti
Ponnistelu ei kuulu virtsaamiseen. Kuva: iStock

Lantio rennoksi

Vessakäynti on pienen rauhoittumisen paikka. Mies voi pissata seisten tai istuen. Naisen kannattaa istua pöntölle kunnolla. Jos taiteilee pöntön päällä vaikkapa hygieniasyistä niin, ettei osu istuimeen, lantionpohjan lihakset eivät välttämättä rentoudu. Jos lantionpohja on lukossa, rakko ei aina tyhjene.

Rakon tyhjenemistä voi testata: Jos palaa pöntölle hetken päästä ja saa virtsattua desin, rakko ei ollut tyhjentynyt kunnolla. Jäännösvirtsa voidaan mitata myös ultraamalla. Rakkoon jäävä virtsa voi aiheuttaa virtsatieinfektioita.

Älä ponnista

Ponnistelu ei kuulu virtsaamiseen. Lopussa voi pikkuisen tiristellä. Jos ponnistaa jo virtsaamisen alussa, se häiritsee sulkijalihaksen avautumista.

Virtsaamiseen osallistuu sekä tahdonalaisia että tahdosta riippumattomia lihaksia. Kun ihminen haluaa virtsata, rakkolihas supistuu ja sulkijalihakset rentoutuvat. Normaalisti rakko tyhjenee sen enempää miettimättä. Tyhjentymisen hermostollinen säätely tapahtuu selkäytimessä virtsaamiskeskuksessa. Aivot antavat luvan, kun hetki on sopiva.

Vältä käyntejä varmuuden vuoksi

Jos otat tavaksi käydä vessassa tämän tästä, rakko saattaa pienentyä. Jos käyt pissalla maksimissaan kahdeksan kertaa vuorokaudessa, se lasketaan normaaliksi. Kymmenen kertaa alkaa olla liikaa.

Yliaktiivinen rakko supistelee riippumatta siitä, onko se täynnä vai ei. Seurauksena voi olla virtsan karkailu tai tunne siitä, että vessahätä on melkein jatkuva. Rakon hallintaa voi harjoitella pidentämällä vessavälejä. Yliaktiivisen rakon rauhoittamiseen on olemassa myös lääkehoitoa.

Älä kuitenkaan panttaa

Moni kulkee vesipullon tai kahvimukin kanssa ja juo paljon. Silloin vessahätäkin iskee useammin. Virtsaamista ei myöskään saa pantata, ettei rakko veny. Esimerkiksi kolme kertaa päivässä on liian harvoin.

Suositeltu juomamäärä vuorokaudessa on 1,5–2 litraa. Nesteeksi lasketaan kaikki, minkä voi kaataa mittakannuun, kuten pinaattikeiton tai jukurtin.

Asiantuntijana: uroterapeutti Seija Salomaa, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä