Tippuri on oireeton tartuttaja – tartunnat lisääntyneet

Tippuri löytyy naiselta usein vasta seksikumppanin tartunnan perusteella.

Kuvateksti
Tippurin tutkimus ja hoito ovat kunnallisissa hoitopaikoissa maksuttomia. Kuva: iStock

Tippuritartunnat ovat lisääntyneet sekä naisilla että miehillä. Eniten tartuntoja oli viime vuonna nuorilla aikuisilla. Myös samanaikaiset klamydia- ja tippuritartunnat ovat yleistyneet. Suomessa ilmoitettiin kuutisen sataa tippuritartuntaa, mikä on puolet enemmän kuin aiempina vuosina.

Syynä tippuritartuntojen lisääntymiseen saattaa olla oireettomien tartuntojen yleistyminen: kun ihmiset eivät osaa hakeutua lääkäriin, he levittävät tautia eteenpäin. Muutos tartuntatilastoissa voi johtua myös siitä, että klamydia ja tippuri todetaan nykyään samalla testillä.

Maailmanlaajuisesti tippuri on yleisimpiä sukupuolitauteja.

Tippuria ei voi eikä saa yrittää hoitaa itse, vaan on hakeuduttava lääkärin hoitoon. 

Tippuria eli gonorreaa hoidetaan antibiooteilla. Tippuria aiheuttavan gonokokin eli Neisseria gonorrhoeae -bakteerin kantojen resistenssi on kuitenkin lisääntynyt. Päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaan ensisijainen hoito on kerta-annos 500 milligrammaa keftriaksonia lihakseen, jos mikrobilääkeherkkyys on tiedossa. Jollei se ole tiedossa, potilaalle annetaan lisäksi 2 grammaa atsitromysiinia suun kautta.

Tippuria hoidettiin aikanaan penisilliinillä. Sen jälkeen bakteeri on kehittänyt resistenssin myös erytromysiiniä, tetrasykliinejä ja kinoloneja sekä atsitromysiinia vastaan. Maailmalla hoito on epäonnistunut keftriaksonillakin. Suomessa ei ole tiettävästi raportoitu keftriaksonille resistenttejä kantoja, mutta alentunutta herkkyyttä on löydetty.

Tippuri itää miehillä muutaman vuorokauden ja naisilla parisen viikkoa. Tippuri, kuten muutkin seksitaudit, tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen ja rikkoutuneen ihon kautta. Kondomi on ainoa keino ehkäistä tarttuminen.

Tartunta ei aluksi oirehdi tai oireet ovat vähäisiä. Etenkin naisten voi olla vaikea huomata oireita. Usein naisen tippuri löytyykin vasta seksikumppanin tartunnan perusteella. Naisten toistuvien virtsatieinfektioiden taustalla voi olla hoitamaton klamydia tai tippuri. Naisilla tippuri voi aiheuttaa ainoastaan vähäistä alavatsakipua, epämääräistä valkovuotoa ja kirvelyä virtsatessa.

Jos infektio lähtee nousemaan kohdunkaulan kanavan kautta kohtuun ja munajohtimiin, kehittyy sisäsynnytintulehdus. Se voi aiheuttaa alavatsakipua, lisääntynyttä valkovuotoa tai veristä vuotoa, kuumetta sekä kohdun ja sivuelinten aristusta. Sisäsynnytintulehdus voi johtaa lapsettomuuteen, kohdunulkoisiin raskauksiin ja pitkittyneisiin alavatsakipuihin.

Miehillä oireet ovat selvemmät. Tippuri aiheuttaa tavallisesti tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa. Virtsaputkesta valuva vaaleanharmaa märkä muuttuu kellertäväksi muutaman päivän kuluessa. Hoitamaton tippuri voi levitä ylöspäin virtsaputkessa, aiheuttaa kuroumia virtsaputkeen ja lisäkivestulehduksen. Myös erektiot voivat muuttua kivuliaiksi.

Varsinkin peräsuolen ja nielun tippurit voivat pysyä kokonaan oireettomina. Nielutippurin oireet muistuttavat tavallisesti angiinaa. Nielutartunnoissa voi olla myös polttavaa kirvelyä suussa, kurkkukipua ja suutulehdusta, peräsuolitartunnassa puolestaan limaista vuotoa. Bakteeri voi levitä sormien välityksellä silmiin, jolloin sidekalvo punoittaa ja silmät märkivät.

Hoitamaton tippuri voi johtaa siihen, että bakteeri pääsee verenkiertoon ja aiheuttaa niveltulehduksen tai verenmyrkytyksen. Tippuri vaatii lääkärin hoitoa: sitä ei voi eikä saa yrittää hoitaa itse. Lukuisat verkkoapteekit myyvät anti­biootteja tippurin hoitoon, mutta niitä ei pidä tilata omin päin.

Tippurin tutkimus ja hoito ovat kunnallisissa hoitopaikoissa maksuttomia. Lääkäriin on hakeuduttava, jos on oireita tai on ollut suojaamatonta seksiä.

Tippuri kuuluu valvottaviin tauteihin, josta lääkärin on tehtävä tartuntatauti-ilmoitus.

Oireettoman ja vähäoireisen potilaan tippuri tunnistetaan nukleiinihappotestillä. Se tehdään virtsanäytteestä ja vanupuikkonäytteestä, joka otetaan esimerkiksi kohdunkaulan kanavasta, peräsuolesta tai nielusta. Samasta testistä käy ilmi myös klamydiatartunta. Näytteet voidaan ottaa aikaisintaan viiden vuorokauden kuluttua tartunnasta.

Gonokokin viljelynäyte otetaan, jos nukleiinihappotesti on positiivinen tai jos tippuriepäily on vahva märkävuodon vuoksi. Viljelyä tarvitaan bakteerin antibioottiherkkyyden määrittämiseksi. Märkänäyte voidaan tutkia myös mikroskoopilla.

Tippuri kuuluu tartuntalain mukaisiin valvottaviin tauteihin, josta lääkärin on tehtävä tartuntatauti-ilmoitus Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Hoitava lääkäri on vastuussa siitä, että yleisvaarallista tai valvottavaa tartuntatautia sairastava ja muut mahdolliset tartunnan saaneet saatetaan tutkimukseen ja hoitoon. Muita valvottavia seksitauteja ovat klamydia, hiv-infektio, hepatiitti B ja C sekä sankkerit. Kuppa on yleisvaarallinen tartuntatauti.

Potilaan on ilmoitettava lääkärille käsityksensä siitä, miten, missä, milloin ja keneltä on voinut saada tartunnan sekä keneen hän on mahdollisesti tartuttanut taudin. Suositeltavaa on, että potilas itse kertoo tartunnastaan kumppaneilleen, mutta myös lääkäri voi olla näihin yhteydessä.

Hoidon onnistuminen on varmistettava nukleiinihappotestillä 3-4 viikon kuluttua hoidosta. Tippurin osalta jälkitarkastus on erityisen tärkeä, jotta hoidon mahdollinen epäonnistuminen saadaan selville. Jälkitarkastuksessa varmistetaan mikrobiologinen paraneminen, hoito-ohjeiden noudattaminen ja se, ovatko seksikumppanit hakeutuneet hoitoon.

Vakituinen kumppani tulee hoitaa uusintatartuntojen ehkäisemiseksi samanaikaisesti kuin potilas. 

Seksitauteja

  • Kuppa: Ensimmäiset oireet haava ja imusolmuketurvotus, voi olla oireeton. Hoitona antibiootti.
  • Tippuri: Virtsavaivat, vuodot ja alavatsakivut, voi olla oireeton. Hoitona antibiootti.
  • Klamydia: Virtsavaivat, vuodot, alavatsakivut, voi olla oireeton. Hoitona antibiootti.
  • Lymphogranuloma venereum (LGV): Peräsuolitulehdus. Leviää erityisesti miesten välisessä seksissä. Hoitona antibiootti.
  • Mycoplasma genitalium: Virtsavaivat, vuodot, alavatsakivut, voi olla oireeton. Hoitona antibiootti.
  • Hiv: Ensioireet muistuttavat flunssaa. Viruslääkehoito.
  • Kondylooma: Syylät sukupuolielimissä. Paikallishoito.
  • Genitaaliherpes: Rakkulat ja haavat. Viruslääkitys oireisiin.
  • Trichomonas vaginalis: Kellertävä kupliva valkovuoto ja kirvely virtsatessa. Miehillä usein oireeton. Hoitona antibiootti.

Asiantuntijana iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back, HUS 
Lähteet: Käypä hoito -suositus, Terveyskirjasto, Miesklinikka ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Julkaistu Tehy-lehdessä 8/2018