Armollisuus ja itsemyötätunto auttavat taitojen tunnistamisessa. Osaamista peilataan usein suhteessa tiettyihin suorituksiin, vaikka osaaminen voitaisiin määritellä myös sujuvan arjen kautta.
Osaaminen on fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä sekä kykyä hoitaa asioita sujuvasti.
Niin sanottuun metatason osaamiseen kuuluu esimerkiksi oman toiminnan suunnittelu ja arviointi sekä ajanhallinta.
2. Kysy muilta
Muiden ihmisten antama palaute auttaa huomaamaan, missä olet hyvä. Itsellesi itsestäänselvä taito voi olla vieras jollekulle toiselle.
Pystytkö auttamaan työkaveria jossain asiassa työpaikalla? Opastatko ystävää harrastuksessa tai vapaa-ajan tekemisessä? Mihin pyydetään apuasi? Hiljainen tietosi tulee näkyviin, kun jaat osaamistasi muille.
3. Piirrä osaamiskartta
Osaamista kannattaa pysähtyä pohtimaan. Ikä ja kokemus eivät auta tunnistamaan sitä automaattisesti.
Jos osaamisesta ei ole mustaa valkoisella, sitä on hankala tunnistaa ja siitä on vaikea kertoa. Osaamiskartta auttaa jäsentämään ajatuksia. Hahmottele keskellä ydinosaamisesi ja reunoille täydentävät taitosi.
4. Tunnistakaa taidot yhdessä
Työyhteisön osaaminen kannattaa nostaa esiin yhdessä. Sujuuko työarki? Millainen ote teillä on työhön? Millaisista vaativistakin tehtävistä selviätte?
Myönteinen palaute rakentaa itseluottamusta.
Pyytäkää toisianne selittämään työtapojanne ja jakamaan oppeja.
5. Opi uutta
Taitoja on aina vara parantaa. Pohdi, mille taidoille on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. Mieti, missä haluat kehittyä ja mitä oppia lisää.
Lähteet: Sitra, TEK, Tiedon silta ja TAKU ry