Bioanalyytikko, kuvauta työasentosi

Näytteenottajan kehoa koettelevat toistuvat käsien liikkeet ja selkää kuormittavat asennot.

Kuvateksti
Toistuvat käsien liikkeet koettelevat näytteenottajan kehoa. Kuva: Pekka Fali

Tyypillisiä vaivoja näytteenotossa ovat selän, niska-hartiaseudun ja käsien rasitus ja kipu. Esimerkiksi olkavarren puristavasta tunteesta (supraspinatuksen kipualue) voi lähteä vierimään lumipalloefekti: Uni ei tule, koska olka on kipeä.

Huono nukkuma-asento kipeyttää selän. On turvauduttava lääkkeisiin, joista tulee maha kipeäksi.

Mahavaivat ovat istumatyötä tekevillä yleisiä, koska sisäelimet ovat jatkuvassa puristuksessa.

Näin löydät oikean työasennon.

1 Säilytä alaselän normaali notko. Selän kaarevuuksien tarkoitus on lisätä selkärangan joustavuutta ja jakaa kuormitusta tasaisesti rangan eri osille.

Jos notko oikeaa tai pyöristyy istuessa, selän välilevyyn kohdistuva paine kasvaa, eikä välilevy saa riittävästi happea.

Selän nivelet, nivelsiteet ja välilevy kuormittuvat. Paljon istuvilla välilevyn ulkokerros haurastuu, ja sisäosa voi rasituksessa työntyä sen väliin tai pahimmillaan ulkokerroksen läpi ja aiheuttaa hermokipua.

2 Pidä olkavarret lähellä vartaloa niin näyttöpäätetyössä kuin näytteenotossa. Usein samaa työpistettä käyttää moni, ja siksi huonekalujen pitää olla helposti säädettäviä.

Satulatuoleja on monenlaisia, ja niitä kannattaa koekäyttää.

Jos työskentelet tietokoneella, varo kiertynyttä asentoa. Tarkasta näppäimistön paikka. Harjoittele käyttämään hiirtä vasemmalla kädellä tai käytä hiiriohjainta.

Oikea hiirikäsi kuormittuu tavallista näppäimistöä käytettäessä paljon enemmän kuin vasen. Vasuri voi olla aivan vartalon vieressä, jos olet laittanut näppäimistön kirjasinosan suoraan linjaan selkäsi ja näytön kanssa.

3 Pää pystyyn, jotta väärät lihakset eivät kuormitu! Selkä pyöristyneessä istuma-asennossa hartiat painuvat kyyryyn ja leuka työntyy eteen.

Erityisesti moniteholasien käyttäjällä pää kallistuu herkästi taakse. Väärästä asennosta voi seurata pääkipua ja huimausta, myöhemmin kaularangan kulumista ja hermosärkyä käteen.

4 Nosta vuode riittävän ylös, jos otat näytettä potilaan vuoteen vierellä. Oikea korkeus on oman lonkkaluun yläosan kohdalla.

Laita vuoteen laidat alas. Aseta tarvikkeet etuviistoon lähellesi. Kurkota mieluummin eteenpäin kuin sivulle. Työasennon levollisuus välittyy myös asiakkaalle.

5 Kuuntele kehoasi, tauota työtäsi. Työtapojen muuttaminen on vaikeaa.

Käytä työkavereitasi peilinä. Pyydä heitä ottamaan vaikka salakuva tyypillisestä työasennostasi.

Työfysioterapeutti Kerttu Hämäläinen, Attendo terveyspalvelut, Oulu.

Julkaistu Tehy-lehdessä 15/2014