Miten Suomi saa hoitajia ulkomailta, Kirsi Sipola?

Kansainvälisen rekrytoinnin asiantuntija Kirsi Sipola kiinnittäisi hoitajat Suomeen tukemalla kielitaidon kehittymistä ja huomioimalla perheet.

Kuvateksti
Kehittämispäällikkö Kirsi Sipola kehottaa työnantajia tekemään yhteistyötä alueen oppilaitosten kanssa. "Englanninkieliset koulutusohjelmat ovat vetovoimaisia."
Kuva: Kristiina Kontoniemi

1. Miten Suomi saa hoitajia ulkomailta?

Suomeen houkutellaan hoitajia sekä Euroopasta että erityisesti Euroopan ulkopuolelta. Kilpailua on, sillä hoitajista on pulaa koko maailmassa. Voimme ottaa oppia muiden maiden malleista ja kokemuksista. 

Myös Suomen englanninkieliset koulutusohjelmat ovat vetovoimaisia. Valmistuneet voi saada jäämään tänne tarjoamalla työpaikkoja, perehdytystä ja kieliopintoja. Myös työyhteisöjä pitää valmentaa monikulttuurisuuteen. Työnantajien kannattaa tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

2. Mitkä ovat Suomen vahvuudet? 

Menestys Maailman onnellisin maa -listalla on tehnyt Suomea maana tunnetuksi. Työelämämme mahdollistaa työn ja vapaa-ajan yhdistämisen tavalla, joka houkuttelee tulemaan. Perhe lisää pitovoimaa. 

Myös turvallisuus, koulutus ja terveydenhuolto ovat vahvuuksia.

Valtio voisi ohjata rekrytointiprosesseja vastuullisemmiksi. Kielitaidon kehittymistä pitää tukea nykyistä paremmin.

3. Mistä maista voimme rekrytoida? 

WHO ei suosittele rekrytoimaan maista, joiden terveydenhuolto on hauras. Listalla on noin 50 maata, joista suurin osa on Afrikassa. Jos näistä maista rekrytoidaan, niiden kanssa on neuvoteltava kumppanuus, josta molemmat hyötyvät. Yksittäisen ihmisen vapautta liikkua ei rajoiteta. 

Meidän pitää ottaa rekrytoinnissa huomioon tulijan koko elämä, jonka hän on siirtämässä kotimaastaan Suomeen.

4. Miten Suomeen rekrytoidut ­hoitajat viihtyvät? 

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman kyselyn mukaan 90 prosenttia tulleista voisi suositella Suomeen muuttoa. Luku kertoo, että he viihtyvät täällä.

Olennaista on huomata, miten vastasi se kymmenen prosenttia, joka ei Suomeen muuttoa suosittelisi. He kokevat, että kielitaidon kehittymisen tuki ei ole riittävää, palkkaus ei vastaa työn raskautta eikä heitä ole aina kohdeltu asiallisesti.

5. Millaisia kokemuksia sinulla on ulkomailla työskentelystä?

Valmistuin sairaanhoitajaksi englanninkielisestä koulutuksesta 2000-luvun alussa. Lähdin ulkomaille, koska en saanut vakituista työpaikkaa.

Olin vapaaehtoisena instrumenttihoitajana Väli-Amerikan maita kiertävällä amerikkalaisella Mercy Ships -sairaalalaivalla. Laivalla tehtiin kaihileikkauksia ja tarjottiin terveystarkastuksia ja -neuvontaa. Työskentelin myös Isossa-Britanniassa kirurgisessa sairaalassa kaksi vuotta.

Kokemukset opettivat, että monimuotoinen työyhteisö on rikkaus. Ihania ihmisiä on eri puolilla maailmaa.

Kirsi Sipola, 47

  • Kehittämispäällikkö Uudenmaan TE-toimiston Work in Finland ­palvelussa. Se edistää työntekijöiden maahanmuuttoa.  
  • Jäsen sote-alan kansainvälisen rekrytoinnin työryhmässä. Se kuuluu STM:n sosiaali- ja terveysalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden ohjelmaan. 
  • Asuu Jyväskylässä. 
  • Sairaanhoitaja, terveystieteiden maisteri
  • Perheeseen kuuluu mies ja kolme lasta. 
  • Harrastaa luonnossa liikkumista ja matkustelua perheen kanssa.