Uuden työryhmän tehtävänä on tarkastella muun muassa harjoittelun palkallisuutta ja nykyisiä korvauskäytäntöjä.
Lisäksi ryhmä kartoittaa eri tutkintojen pakollisten harjoittelujaksojen määrät ja sisällöt ja mahdolliset meneillään olevat tutkinto- tai koulutusuudistukset. Työryhmä selvittää myös, kuinka paljon harjoittelua tehdään työsuhteisena eli opinnollistettuna työnä.
”Tehyn opiskelijat ovat toivoneet harjoittelun palkallisuutta, ja saimme neuvotteluissa edistettyä asiaa. Tehyläisillä aloilla opintoihin sisältyy paljon erilaisia pakollisia harjoitteluja ja tämän kokonaisuuden selvittäminen on tarpeellista”, kertoo Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi.
Sote-alan harjoittelut ovat perinteisesti olleet palkattomia, vaikka esimerkiksi tekniikan alalla harjoittelusta maksetaan palkkaa.
Työryhmän muistio valmistuu vuoden 2026 toukokuun loppuun mennessä, ja se toimii tausta-aineistona palkkaustyöryhmän työskentelylle.
”Selvityksen valmistumisen jälkeen ryhdymme neuvottelemaan korvauksista. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa saamme harjoittelun korvaamisesta määräyksen sopimuskirjaan”, Else-Mai Kirvesniemi sanoo.