Miten vältetään palkkakaaos, Ville-Veikko Ahonen?

Hyvinvointialueiden ensimmäinen palkanmaksupäivä on perjantai ja kolmastoista päivä. Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen kertoo, miten Helsingissä ja muualla Suomessa ilmenneistä palkanmaksuongelmista on otettu opiksi.

Kuvateksti
Muutosjohtajana toimiva Ville-Veikko Ahonen vastaa alueiden häiriöttömästä käynnistymisestä sekä hallinnon, talouden ja rahoituksen tuesta.
Kuva: Liisa Takala

1. Miten vältetään palkkakaaos, kun tehyläiset siirtyvät vuodenvaihteessa hyvinvointialueiden palvelukseen, muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä?

Palkanmaksun on sujuttava hyvinvointialueilla mahdollisimman häiriöttömästi. Tämä on ollut koko ajan valtiovarainministeriön viesti hyvinvointialueille.

Alueet ovat laatineet suunnitelmia sen varalle, että tietojärjestelmät eivät toimi kunnolla vuodenvaihteen jälkeen.

Yksi keino on perinteinen tilipussi eli maksaa peruspalkka käteisenä tai tilisiirrolla hyvinvointialueen kassasta. Lisät maksettaisiin myöhemmin.

Ministeriö käy läpi tilannetta jokaisen hyvinvointialueen kanssa kuukausittain.

2. Yhteistoimintamenettely on ollut hyvinvointialueilla paikoin puutteellista. Voiko ministeriö puuttua asiaan?

Uskon, että hyvinvointialueet ymmärtävät toimia lain mukaisesti ilman patistelua.

Alueet ovat itsehallinnollisia toimijoita, joten ministeriö ei voi vaikuttaa esimerkiksi hallintomalleihin. Luotamme alueiden omaan päätöksentekoon.

Olemme suositelleet, että alueet informoivat henkilöstöä muutoksesta hyvin.

En kadehdi henkilöstöasioita valmistelevia. He ovat täystyöllistettyjä yhtenäistäessään muun muassa palkanmaksua, nimikkeitä, työterveyshuoltoa ja työsuhde-etuja. Kaikki ei valmistu ennen vuodenvaihdetta, mutta tärkeää on, että kaikki työntekijät ovat samalla viivalla esimerkiksi työterveyshuollossa.

3. Miten suhtaudut suunnitelmiin vähentää esihenkilöiden määrää?

Tarkoituksena on keventää hallintoa, joten johtajien määrä vähenee nykyisestä jopa kolmannekseen. Samalla pitää huolehtia siitä, että resurssit kohdentuvat oikein.

Lähijohtajista ei pidä karsia. Yksittäiselle lähijohtajalle ei pidä myöskään koota liikaa työntekijöitä.

Hyvät käytännöt ja itseohjautuvuus ovat keinoja, joilla johtamista voidaan parantaa.

4. Mitä sanoisit tehyläiselle, jota vuodenvaihde ja työnantajan vaihtuminen mietityttää?

Saat olla huolissasi ja pelätä muutosta. Ole valppaana ja vaadi, että häiriöt ovat pieniä ja ratkaistavissa.

Hanki tietoa, osallistu, ideoi ja valmistaudu muutokseen henkisesti. Muista, että moni asia pysyy ennallaan, mutta moni myös muuttuu.

Ajan kanssa kaikki järjestyy.

5. Millä mielellä itse odotat vuodenvaihdetta?

Levollisin mielin, mutta myönnän, että jännitän vuoden ensimmäistä palkanmaksupäivää. Se on kaiken lisäksi perjantai ja kolmastoista päivä.

Odotan, että pääsemme keskustelemaan vuodenvaihteen jälkeen vihdoin sote-palveluiden sisällöistä hallinnon, rakenteiden ja rahoituksen sijaan.

Hyvinvointialueet aloittavat 1.1.2023

  • Valtiovarainministeriö tukee hyvinvointialueita hallinnon, talouden 
  • ja tukipalveluiden käynnistämisessä.
  • Muutosjohtajana toimiva Ville-Veikko Ahonen vastaa alueiden häiriöttömästä käynnistymisestä sekä hallinnon, talouden ja rahoituksen tuesta.
  • Henkilöstöfoorumi seuraa muutoksen etenemistä ja sen vaikutuksia henkilöstöön. Tehyn edustaja on toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi. 

Ville-Veikko Ahonen, 44

  • Hyvinvointialueiden käynnistämisen muutosjohtaja ja finanssineuvos valtio­varainministeriössä. Työskennellyt ministeriössä vuodesta 2008.
  • Filosofian maisteri.
  • Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi teini-ikäistä poikaa.
  • Harrastaa painia yhdessä poikiensa kanssa.
  • Twitterissä @VilleVeikkoAhon.