Skopjen-lento oli jo ilmassa, kun Kaisa Erkkilä lähti perustamaan testauspistettä lentokentälle

Hoitajat rajoilla, osa 2. Lastensairaanhoitaja Kaisa Erkkilä tekee koronatestausta Turussa.

Kuvateksti
Kaisa Erkkilä työskentelee normaalisti Tyksin lasten ja nuorten yhteispäivystyksessä. Kuva: Pasi Leino

”Koronatestauspiste perustettiin Turun lentokentälle lauantaina 8. elokuuta. Kentälle oli tulossa silloin lento Pohjois-Makedonian Skopjesta. Pyyntö lähteä kentälle tuli kello 17 korvilla, ja pian taksiin hyppäsi kymmenen vapaalla ollutta työntekijää. Aloimme pystyttää testauspistettä lentokentälle kahta tuntia ennen koneen laskeutumista.

Lähtijät olivat lasten ja nuorten klinikalta, laboratorioista, päivystyksestä ja ensihoidosta. Vapaaehtoisia olisi ollut muitakin, mutta mukaan pääsimme me nopeimmat.

Olin jo ottanut näytteitä paljon lasten ja nuorten klinikalla ja kaikille avoimessa drive-in-näytteenottopisteessä. Niinpä oli luontevaa, että toimin kentällä yhtenä näytteenottajista eli niin sanottuna likaisena hoitajana, joka antoi näytteen edelleen käsiteltäväksi puhtaalle hoitajalle.

Nopean aikataulun takia testaustoiminta lentokentällä aloitettiin puhtaalta pöydältä: me suunnittelimme keskinäisen työnjaon, matkustajien kulun koneelta testaukseen sekä osastosihteerin vastaanottotiskin ja näytteenottotilan. Me myös pystytimme testauspisteen käytännössä yhdessä lentokentän henkilökunnan kanssa.

Kun matkustajia alkoi tulla koneesta, he pakkautuivat näytteenottoon hieman hallitsemattomasti. Lisäksi esimerkiksi kopiokone, jolla osastosihteeri otti kopioita passeista, rikkoutui kesken kaiken ja tilalle oli haettava toinen kone. Mutta hienosti me tilanteen hoidimme. Tunnelma oli koko ajan hyvä.

Matkustajat olivat hieman epätietoisia siitä, mitä tapahtuu, mutta kaikki antoivat ottaa näytteen. Suurin osa heistä puhui suomea, ja loppujen kanssa selviydyttiin englannilla. Kaikkiaan lentokenttäkeikkaan meni kuusi tuntia.

Selvisimme ihmismassasta jo ensimmäisellä kerralla ja saimme homman rullaamaan.

Toisen kerran olin lentokentällä lauantaina 15. elokuuta. Silloin kaikki rullasi paljon paremmin ja nopeammin. Vastaanotto- ja näytteenottopisteitä oli lisätty viikon kuluessa, tulkkipalveluita oli saatavilla useilla kielillä ja muuta kuin hoitohenkilökuntaa oli kentällä enemmän. Toisella kerralla keikka lentokentälle kesti 4,5 tuntia.

Työstä maksettiin evesin eli erityisvirkaehtosopimuksen mukainen korvaus, joka on vajaat 50 euroa tunnilta. Olen valmis lähtemään kentälle uudelleenkin, jos kutsu käy. Oli todella mielenkiintoista ja kivaa tehdä vähän erilaista työtä uusien ihmisten kanssa. Työstä jäi hyvä mieli. Selvisimme ihmismassasta jo ensimmäisellä kerralla ja saimme homman rullaamaan.”

Koronatestausta Turun lentokentällä

  • Lauantaina 8. elokuuta testattiin kaikki Skopjen-koneen 158 matkustajaa, joista 26:lla todettiin koronatartunta.
  • Lauantaina 15. elokuuta koneessa oli 115 matkustajaa, joista 95 prosenttia testattiin. Tartuntoja löytyi 12.
  • Liikenne- ja viestintävirasto Traficom keskeytti kahdesti viikossa lennetyt Skopjen-lennot 28.8. lähtien kahdeksi viikoksi. Lentoyhtiö Wizz Air kuitenkin päätti, että lentoja jatketaan aikaisintaan 6.10.
  • Yhteensä Skopjen-lennoilta löytyi 28.8. mennessä 62 koronatartuntaa.

Teksti Ulla Ojala, kuvat Pasi Leino

Hoitajat rajoilla -sarjan osat 1 ja 3:

”Testauspiste on kuin oma lapsi”, sanoo Suomen ja Ruotsin rajalla työskentelevä osastonhoitaja

Koronatestausta Helsingissä organisoiva bioanalyytikko: ”Tahti on kova”