Koronatestausta Helsingissä organisoiva bioanalyytikko: ”Tahti on kova”

Hoitajat rajoilla, osa 3. Noora Kokko toimii apulaisosastonhoitajana Helsingin ja Vantaan koronanäytteenottopisteillä. Koulutukseltaan hän on bioanalyytikko.

Kuvateksti
Noora Kokko käy hoitamassa lähiesimiestyötä muun muassa Jätkäsaaren koronanäytteenottopisteessä Helsingissä. Kuva: Vilja Harala

”Minulla on työhuone Myllypurossa, mutta ajan paljon ympäri pääkaupunkiseutua joko omalla autolla tai taksilla. Pyöritän yhdessä osastonhoitajan ja osastosihteerin kanssa koronanäytteenottopisteitä, joita on Jätkäsaaressa, Itäkeskuksessa, Kruunuhaassa, Meilahdessa, Malmilla, Kannelmäessä, Varistossa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Pisteitä on perustettu kovalla tahdilla ja lisää on tulossa.

Syyskuun puolivälissä koronanäytteenottopisteissä työskenteli noin 130 erikseen koronanäytteenottoon palkattua työntekijää ja noin 260 keikkalaista.

Käytännössä rekrytoin uusia työntekijöitä, olen yhteydessä näytteenottopisteiden työntekijöihin ja käyn viemässä pisteisiin työvuorolistoja sekä hoitamassa lähiesimiestyötä.

Varmistan päivittäin myös sen, että jokaisessa pisteessä on riittävästi henkilökuntaa. Pyrin olemaan aamupäivän työhuoneella, sillä aamusta pitää reagoida sairaustapauksiin ja yllättäviin muutoksiin. Silloin on hyvä, että meitä on useampi henkilö paikalla.

Siirryin nykyiseen tehtävään sisäisellä siirrolla laboratoriohoitajan työstä Husin Diagnostiikkakeskuksen bakterologian laboratoriosta. Olen koulutukseltani bioanalyytikko ja kliininen asiantuntija (yamk). Nykyinen työ on hyvin erilaista kuin aiempi – ne ovat kuin yö ja päivä.

Viikonloppunakaan ole voinut sulkea puhelinta.

On ollut vähän totuttelemista, että tätä työtä voi tehdä etänäkin. Tahti on kova ja uusia asioita tulee jatkuvasti. Työssä on myös tietynlainen vapaus: oman työpäivänsä ja viikkonsa voi suunnitella sen mukaan, mitä milloinkin tarvitsee tehdä.

Työ on todella mielenkiintoista. Eniten olen oppinut henkilöstöresurssien hallinnasta. Se ei ole ollenkaan yksinkertaista. Myös rekrytointi on tullut tutuksi.

Välillä työpäivät ovat venyneet pitkiksi, eikä viikonloppunakaan ole voinut sulkea puhelinta. Uutta henkilökuntaa on paljon, eikä heitä voi jättää selviytymään keskenään akuuteista hätätilanteista.

Koronanäytteenottopisteet ovat avoinna joka päivä, pääsääntöisesti virka-aikaan, mutta osassa tehdään myös iltavuoroa. Helsinki-Vantaan lentoaseman piste on avoinna aina kellon ympäri.”

Koronatestausta Helsingin satamissa

  • Helsingin kaupungin terveysneuvontapisteet palvelevat laivamatkustajia Länsiterminaalissa, Olympiaterminaalissa ja Katajanokan terminaalissa.
  • Terveysneuvontapisteissä ei tehdä koronatestausta, vaan oireiset laivamatkustajat ohjataan tarvittaessa varsinaisiin näytteenottopisteisiin.
  • Hus aloittaa marraskuussa entistä laajemman rajaliikennetestauksen Helsingin sataman terminaaleissa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jos valtioneuvosto antaa toimeksiannon.

Teksti Ulla Ojala

Hoitajat rajoilla -sarjan osat 1 ja 2:

”Testauspiste on kuin oma lapsi”, sanoo Suomen ja Ruotsin rajalla työskentelevä osastonhoitaja

Skopjen-lento oli jo ilmassa, kun Kaisa Erkkilä lähti perustamaan testauspistettä lentokentälle