Somepaasto tuo tehoa opiskeluun

Pätkiikö ajatus, kun pitäisi opiskella?

Kuvateksti
Muistiinpanoja voi tehdä monin eri tavoin. Kuva: Annika Rauhala

1.Karsi häiriötekijät.

Pysy poissa somesta silloin, kun sinun pitää keskittyä opiskeluun. Estä häiritseviä sovelluksia ja verkkosivuja asettamalla käyttörajoituksia. Jos keskittyminen on vaikeaa, aseta puhelimen ajastin esimerkiksi 20 minuuttiin ja työskentele keskittyneesti, kunnes hälytys soi. Saatavilla on myös keskittymistä tukevia sovelluksia, jotka esimerkiksi kasvattavat virtuaalisia puita niin kauan, kun puhelimeen ei kosketa.

2. Aloita ajoissa.

Vitkutteletko tehtävien aloitusta? Tee heti alkuun suunnitelma ja pitäydy siinä. Jos aloitat liian myöhään, tulet stressaantuneeksi, jolloin asioiden sisäistäminen on vaikeampaa.

3. Suunnittele ja jaa tehtävät osiin.

Isot tehtävät ja tavoitteet voivat tuntua musertavilta, mutta välitavoitteita asettamalla tehtävästä ei tule liian suuri. Jaa tehtävät osiin ja luo yksinkertaisia rutiineja. Voit esimerkiksi lukea ennalta päättämääsi sivumäärään asti tai palkita itsesi oikein ratkaistusta tehtävästä.

Mieti itsellesi sopiva palkinto. Se voi olla esimerkiksi hyvä välipala, sosiaalisen median tarkastaminen tai ystävän kanssa jutustelu.

4. Löydä opiskelutekniikkasi.

Muistiinpanojen tekemiseen on monia tapoja. Voit kirjoittaa ne tietokoneella, käsin tai vaikka liitutaululle. Vai teetkö muistiinpanot mieluiten äänittämällä? Voit tehdä listoja, kuvia ja ajatuskarttoja opettelemistasi aiheista. Käytä apunasi värejä ja kuvioita.

Voit myös kerrata jollekulle toiselle, mitä olet oppinut esimerkiksi lukemalla tai selittämällä ratkaisun. Ääneen kertominen auttaa muistamaan asian paremmin ja erottamaan tärkeät asiat vähemmän tärkeistä.

5. Pidä yllä motivaatiota.

Ajattele positiivisesti! Yritä nähdä koulutyöt, tulevaisuutesi, itsesi ja elämäsi positiivisessa valossa. Positiivisella ajattelulla saat lisää energiaa ja parempia tuloksia opiskelussasi.

Tiedätkö jo, missä haluat työskennellä tulevaisuudessa? Kun keskityt tavoitteeseesi, opinnoissa edistyminen tuntuu mielenkiintoisemmalta.

6. Pyydä apua.

Kysy apua opettajaltasi tai käytä tarvittaessa­ hyödyksesi koulun muita resursseja. Jos et ymmärrä jotain asiaa, pyydä apua opiskelukavereiltasi. Luokassa saattaa olla muitakin, jotka eivät ymmärrä kyseistä asiaa.
 
Studentum.fi

Julkaistu Tehy-lehdessä 9/2018