Työnantaja käytti liukumaa väärin – tehyläiset saivat yli 40 000 euroa

Kuvateksti
Liukuva työaika ei sovi hammashoitajalle, joka työskentelee lääkärin työparina. Kuva Ari Korkala.

Mikä oli ongelma?

Perusturvayhtymä Karviaisessa otettiin käyttöön liukuva työaika vuonna 2009. Siihen siirryttiin useissa työpisteissä, myös hammashoidossa ja terveysaseman päivystyksessä, vaikka liukuva työaika ei sovellu niiden toimintaan.

Liukuvassa työajassa työntekijän pitää pystyä päättämään, milloin saapuu ja poistuu työpaikalta.

– Hammashoitaja tekee työtä hammaslääkärin työparina, joten hän ei voi poistua työpaikalta kesken hammaslääkärin työpäivän, sanoo pääluottamusmies Raili Luomala.

Kiinteä työaika oli 9–14, mutta esimerkiksi päivystyksessä sairaanhoitajien työvuoro alkoi aamulla puoli kahdeksalta. Päivä saattoi venyä kuuteen asti illalla.

Saldoraja oli plus tai miinus 20 tuntia. Ylityötä kertyi vasta, kun 20 tuntia oli täynnä. Plussatunteja kertyi, koska ylityötä tehtiin liukumalla.

Mitä Tehy teki?

Kesäkuussa 2013 silloinen pääluottamusmies Marjaana Havusilta teki työnantajalle paikallisneuvottelupyynnön liukuvan työajan poistamisesta. Neuvottelut kariutuivat näkemyseroihin. Asia eteni Tehyn ja KT Kuntatyönantajien välisiin keskusneuvotteluihin helmikuussa 2014.

Luottamusmiehet keräsivät tehyläisiltä tietoja yksiköiden käytännöistä. Lopputulos oli, että muutamissa työpisteissä liukuvan työajan käyttäminen oli selvästi työ- ja virkaehtosopimuksen vastaista.

Kuinka asia ratkesi?

Työnantaja luopui liukumasta ja muutti työajan yleistyöajaksi joulukuussa 2014.

Viime kesänä työnantaja maksoi ylityökorvauksia viivästyskorkoineen lähes 43 000 euroa. Korvauksia maksettiin 31 tehyläiselle. Summat vaihtelivat muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon.