Työyhteisöjen kouluttaja: Ihmisiä kohdellaan töissä sikamaisen huonosti

Työpaikoilla valitetaan liikaa ja välitetään liian vähän, sanoo Heikki Peltola.

Kuvateksti
Terveysalalla tehdään ihmeitä joka päivä, sanoo Heikki Peltola. Kuva Liisa Takala.

1. Olet työskennellyt vuosia nostemestarina. Mitä se tarkoittaa?

Se on puolihumoristinen, itse keksitty ammattinimike. Olen yrittänyt 20 vuotta vahvistaa ihmisten välistä nostetta yli tuhannella työpaikalla luennoimalla ja keskustelemalla ihmisten kanssa. Ehdin toimia toiset 20 vuotta K-ryhmässä eri tehtävissä ennen kuin aloitin tämän työn filosofi Esa Saarisen pyynnöstä. Olimme työhyvinvoinnin uranuurtajia 1990-luvun lopulla.

2. Miksi korostat yhdessä tekemistä?

Kyvystä toimia toisten kanssa on tullut ehkä tärkein taito työssä. Sen laadusta riippuvat sekä työn tulokset että ihmisten hyvinvointi. Yhdessä tekemisen asennetta voi oppia. Toisten huomioimista tulee edellyttää kaikilta, myös itseltään.

3. Sanot, että ihmisiä kohdellaan työpaikalla sikamaisen huonosti. Millaista on nostejohtaminen?

Sikamaista kohtelua on toisten ali­arviointi, väistely tai vähättely. Nostejohtamisessa ei ole alaisia, vaan työ on yhteistyötä ja vuoropuhelua. Terveysalalla on paljon ylijohtamista. Ihmisiä johdetaan sääntöjen avulla ja alistetaan toimintatapoihin, jotka eivät ole järkeviä. Huonoa johtamista edesauttaa, kun ihmiset eivät anna esimiehille suoraa palautetta epäkohdista. Tuskin kukaan on tahallaan huono esimies.

Nykyaikana jokaisen pitää johtaa itseään paremmin työssään. Jokainen voi olla työpaikan nostaja tai rasite.

4. Miten ihminen saadaan kukoistamaan työssään?

Ihminen kukoistaa, kun hän saa tehdä sellaista, mistä tykkää ja mitä arvostaa sekä toimii arvostamiensa ihmisten kanssa.

Välillä pitää pyyhkiä pölyt omista aivoistaan ja miettiä omaa suhdetta työhönsä. Jos suhtautuu työhönsä apaattisesti, tunteet heijastuvat myös muuhun elämään.

Työyhteisöissä valitetaan liikaa ja välitetään liian vähän. Kannattaa kaivaa noste esiin esimerkiksi kirjaamalla läheisten ihmisten hyviä puolia ihan paperille asti.

5. Miksemme ota vastuuta kukoistuksestamme?

On niin helppo siirtää vastuu omasta olosta toisille ja mennä kirjaimellisesti sääntöjen mukaan. Monet eivät usko itseensä, koska heitä ei ole rohkaistu nostamaan omaa rimaa. He väheksyvät turhaan osaamistaan ja kapasiteettiaan.

6. Puhut paljon arvostuksesta. Moni kokee terveysalalla, että palkkaus viestittää arvostuksen puutteesta.

Juuri kukaan ei koe saavansa ansaitsemaansa arvostusta. Raha on vain yksi arvostuksen muoto. On tärkeätä tajuta oman työn merkitys. Terveysalalla työ liittyy ihmisten hyvinvointiin. Moni potilas tai asiakas arvostaa enemmän kuin tulee sanoneeksi.

Ammattitaitoon kuuluu osata kuvitella arvostus, jota ei jostakin syystä sanota. Työn tarkoitus on tuottaa ihmeitä ja niitä terveysalalla totisesti tehdään joka päivä.

7. Mistä itse saat nostetta?

Rakastan työtäni ja elämää ylipäätään. Olen yrittänyt elää niin kuin opetan. Työn vastapainoksi menen muihin maailmoihin: soitan terapeuttisesti kitaraa, kuuntelen musiikkia ja juttelen elämän ihmeistä somessa 750 kaverini kanssa.

 

Heikki Peltola, 64

  • Luennoitsija, tietokirjailija, kauppatieteiden maisteri.
  • Työskentelee nostemestarina Nostetuotanto Oy:ssä.
  • Kirjoittanut yhdeksän tietokirjaa työelämästä, yhteistyöstä ja ­johtamisesta, mm. Rohtoja raatajille, Yhtenä – kun minästä kasvaa me ja Jokaisella on Juttunsa.
  • Asuu Espoossa. Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme aikuista poikaa maailmalla.