Valmistaudu haastatteluun

Työnantaja palkkaa hakijan, jonka uskoo olevan motivoitunut, pätevän tehtävään sekä sopivan työyhteisöön.Haastattelija arvioi sekä puhettasi että käyttäytymistäsi, joten tehtäväsi on antaa itsestäsi mahdollisimman edustava kuva. Hän yrittää saada selville, oletko oikea ihminen avoimeen paikkaan. Hän palkkaa henkilön, jonka uskoo olevan motivoitunut ja pätevän tulevaan työtehtävään sekä sopivan työyhteisöön.

Kuvateksti
Ennen työpaikkahaastattelua kannattaa muistella onnistumisiaan. Kuva: iStock

 

Rentouta kehosi tietoisesti ennen haastattelua.

Valmistaudu haastatteluun henkisesti. Voit käyttää apunasi mielikuvia esimerkiksi onnistumisen hetkistäsi. Se voi antaa varmuutta ja itseluottamusta, mikä näkyy käytöksessäsi.

Haastattelu saattaa alkaa jo ennen kuin tapaat haastattelijan. Ole vastaanoton henkilökunnalle kohtelias ja ajoissa paikalla.

Rentouta kehosi tietoisesti ennen haastattelua. Pieni jännitys on hyväksi, mutta älä hermoile liikaa. Jos et saa paikkaa, saat jonkin muun, kenties vielä paremman.

Haastatteluun pääsy on joka tapauksessa voitto, ja voit hyötyä kokemuksesta.

Haastatteluun kannattaa valmistautua käymällä läpi kysymyksiä ja harjoitella tulevaa tilannetta jonkun toisen kanssa. Ole rehellinen ja aito vastauksissasi, mutta älä vähättele itseäsi ja korosta heikkouksiasi.

Tyypillisesti haastattelija esittää kysymyssanalla alkavia avoimia kysymyksiä, jotka käsittelevät esimerkiksi hakijan persoonaa, koulutusta ja urasuunnitelmia. Internetistä löytyy valmiita listoja yleisimmistä kysymyksistä.

Ota etukäteen selvää työnantajasta. Mieti myös pari kysymystä, jotka voit esittää. Esitä palkkatoivomus ja perustele se.

Työnantaja voi lain mukaan kysyä työhaastattelussa vain olennaisia työsuhteeseen liittyviä asioita. Esimerkiksi raskaussuunnitelmista, uskonnosta tai puoluekannasta ei saa kysyä. Jos haastattelija kaikesta huolimatta kysyy näistä, kierrä kysymys kohteliaasti.

Nimeä pari suosittelijaa. Lupasi yhteydenottoon ei kuitenkaan oikeuta edellistä työnantajaa kertomaan luottamuksellisia seikkoja, joita ovat esimerkiksi terveyteesi tai sairauslomiisi liittyvät asiat.

Julkaistu Tehy-lehdessä 2/2011