Viivakoodi tunnistaa potilaan

Potilaan varma tunnistaminen edellyttää ainakin kahta eri tunnistuslähdettä.

Kuvateksti
Potilaan varma tunnistaminen edellyttää ainakin kahta eri tunnistuslähdettä, joista kumpikaan ei saa olla potilaan huoneen tai vuoteen numero. Kuva: Joni Hauska / Lehtikuva

Potilasturvallisuus vaarantuu, jos potilaan tunnistamisessa on virheen mahdollisuus. Tunnistamisen tulee olla järjestelmällistä, ja kaikkien ammattiryhmien tulee tehdä se oikein.

Tunnistaminen voi vaikeutua, jos potilaan psyykkinen toimintakyky on vajavainen. Vaikeuksia voi olla myös silloin, kun potilas on lapsi, tajuton tai päihteiden vaikutuksen alaisena. Tunnistaminen on vaikeaa myös tilanteissa, joissa on monta potilasta yhtä aikaa.

Tunnistaminen ei saa perustua oletukseen, että joku toinen on jo tunnistanut potilaan.

Potilaan varma tunnistaminen edellyttää ainakin kahta eri tunnistuslähdettä, joista kumpikaan ei saa olla potilaan huoneen tai vuoteen numero. Tunnistusrannekkeen lisäksi voidaan käyttää nimeä ja syntymäaikaa. Potilasta on pyydettävä itse kertomaan nimensä ja syntymäaikansa aina, kun se on mahdollista. Potilaalta ei saa kysyä, oletko Maija Meikäläinen. Potilas voi kuulla huonosti ja vastata ”kyllä”.

Tunnistaminen ei saa perustua oletukseen, että joku toinen on jo tunnistanut potilaan.

Viivakoodiranneke helpottaa tunnistamista sekä hoitoon liittyviä logistisia ratkaisuja. Viivakoodin avulla voidaan yhdistää potilas ja lääkehoito, näytteenotto, toimenpiteet sekä hoitotarvikkeet.

Tavallisesti ranneke kiinnitetään potilaan ranteeseen, mutta se voidaan laittaa myös nilkkaan. Ranneketta ei pidä kiinnittää vuoteeseen tai potilaan pöytään. Jos ranneke on tarpeen poistaa esimerkiksi toimenpiteen takia, se pitää laittaa takaisin heti toimenpiteen jälkeen. Ranneke kiinnitetään jokaiselle potilaalle, varmuuden vuoksi myös hyväkuntoisille.

Osastonhoitaja Sam Fagerlund, Satakunnan sairaanhoitopiiri
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Julkaistu Tehy-lehdessä 2/2013