Käräjäoikeus tuomitsi Husin raskaussyrjinnästä – kätilölle hyvitystä ja korvauksia yli 43 000 euroa

Hus ketjutti kätilön työsuhdetta laittomasti vuositolkulla, mutta 22. työsopimus jäi raskauden takia tekemättä.

Kuvateksti
Oikeudenkäynnissä tuli esille, että raskaussyrjintä oli Husissa ”talon tapa”.
Kuva: Pia Inberg

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Husin maksamaan syrjimälleen kätilölle yli 43 500 euroa.

Hyvitystä raskaussyrjinnästä tuomittiin 14 000 euroa. Lisäksi Hus joutuu maksamaan kätilölle seitsemän kuukauden palkan työsuhteen perusteettomasta päättämisestä sekä irtisanomisajan palkan lomakorvauksineen, joista kertyy lähes 30 000 euroa.

Tapausta hoiti Tehyn oikeuspalvelu.

”Hoitajapula on huutava. Silti Suomen toiseksi suurimmalla työnantajalla on pokkaa toimia näin. Ensin ammattilaista roikutetaan määräaikaisissa käsittämättömän kauan ja sitten palkitaan potkuilla, kun hän ilmoittaa oman elämänsä tärkeimmän ilouutisen”, sanoo juristi Päivi Vanninen Tehystä.

”On irvokasta, että työsuhde synnytysosastolla päätetään siksi, kun kätilö tulee itse raskaaksi.”

Kätilö teki viidessä vuodessa Husissa 21 määräaikaisuutta. Hus ilmoitti työsuhteen päättymisestä heti saatuaan tietää kätilön raskaudesta. Työnantaja rajoitti työsuhteen keston niin, että viimeiseksi jäänyt työsopimus loppui, kun palkanmaksuvelvoite äitiysvapaalta päättyi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Siihen asti määräaikaisuudet olivat jatkuneet automaattisesti ilman hakumenettelyä, eikä kätilölle ollut koskaan aiemmin ilmoitettu työtarpeen päättymisestä.

Samaan aikaan Husissa oli runsaasti määräaikaista työtä tarjolla jo sillä osastolla, jolla kätilö työskenteli. Heti seuraavana päivänä jatkettiin seitsemää määräaikaista työsopimusta kätilöiden kanssa, joilla oli vähemmän työkokemusta.

Hus vetosi, että kätilö olisi ollut äitiys- ja vanhempainvapaalla koko tarjolla olleen määräaikaisen työsuhteen, mutta se ei ole tasa-arvolain mukaan syy olla uusimatta työsopimusta. Oikeudenkäynnissä tuli esille, että raskaussyrjintä oli Husissa ”talon tapa”.

”Tasa-arvolakiin tuli tästä kielto jo vuonna 1992, eli oikeaa tapaa toimia on harjoiteltu aika pitkään”, Vanninen toteaa.

Synnytysosastolla ketjuttamista harrastetaan paljon. Neljän kuukauden aikana solmittiin 60 työntekijän kanssa 110 määräaikaista työsuhdetta.

Kätilön yksittäisiin määräaikaisiin työsopimuksiin ei ollut lainmukaisia perusteita. Käräjäoikeus vahvisti, että työsuhde Husiin oli toistaiseksi voimassa oleva eli vakituinen ja että Hus päätti työsuhteen ilman perusteita. Yksikin perusteeton määräaikaisuus tekee koko seuraavasta työsopimusketjusta toistaiseksi voimassa olevan.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi vielä valittaa.