Ääniä eduskunnasta: Mitoituksen alentamisesta luovuttava

Hallituspuoluiden sisällä on halua luopua hoitajamitoituksen laskemisesta.

Kuvateksti
Eduskunnan hallituspuoleista kuuluu soraääni. Hallitus aikoo vähentää hoitajien vähimmäismitoituksen 0,5 hoitajasta 0,4 hoitajaan vanhusta kohden.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavat esittävät, että vanhustenhuollon hoitajamitoituksen alentamisesta luovutaan. Kolmen hallituspuoleen ryhmävastaavia ovat Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Arja Juvonen (ps.) ja Sari Sarkomaa (kok.).

Hallitus hakee kaikkiaan noin 35 miljoonan euron säästöjä vuodessa laskemalla tehostetun palveluasumisen ja vanhainkotien hoitajamitoitusta nykyisestä 0,5 hoitajasta asiakasta kohden. Uusi mitoitus olisi väljempi 0,4–0,5.

Valiokuntavastaavat esittävät sovituille säästöille vaihtoehtoja niin, että silti pysytään valtion talouden kehyksissä. He muistuttavat, että mikä on riittävästi muistisairaalle ympärivuorokautisen hoivan potilaalle, jonka omatoimisuutta tuetaan ohjauksella ja kuntoutuksella, ei riitä esimerkiksi halvaantuneelle potilaalle.

Jokaisen vanhuksen hoidon tarve on erilainen. Siksi Suomeen tulisi kehittää valtakunnallinen hoidon yksilöllinen mittarointi, jossa henkilöstön määrä ja osaaminen voidaan kohdentaa joustavasti ja yksilöllisesti.

– Ihmisen hoidon ja hoitajien tarvetta ei voi määrittää yhdellä annetulla luvulla, muistuttaa Sarkomaa.

Valiokuntavastaavien mukaan myös laatusuositusten uudistaminen on tärkeää. Vanhusten hyvän hoidon laatukriteereihin on kirjattu esimerkiksi vaatimus omasta huoneesta.

– Moni muistisairas kokee olonsa turvallisemmaksi, kun samassa huoneessa asuu toinen ihminen, toteaa Heikkinen.

Kolmikon mielestä säästöjä voi hakea pätevyysvaatimuksia muuttamalla. Esimerkiksi sosiaalityöntekijöistä on huutava pula.

– Tilanne voidaan korjata päästämällä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit näihin tehtäviin, sanoo Juvonen.

Kuvat: CC Cako ja Alvesgaspar