Äitiydestä johtuva syrjintä poiki lisää korvauksia hoitajille

Kaksi hoitajaa saa kumpikin 10 000 euroa tasa-arvolain mukaista hyvitystä Kuopion kaupungilta.

Kuvateksti
Raskaus ei anna työnantajalle oikeutta asettaa työntekijää epäedulliseen asemaan. Kuva iStock

Kahdelle hoitajalle on tuomittu maksettavaksi yhteensä 20 000 euroa hyvitystä. Itä-Suomen hovioikeuden mukaan Kuopion kaupunki toimi väärin, kun se ei palkannut perhevapaalla olleita hoitajia. Toinen hoitajista on tehyläinen.

Tuomio liittyy siihen, kun Mäntykampuksen hoivapalvelu siirtyi Caritas Palvelut Oy:lta kaupungin omaksi toiminnaksi 2015. Kyseessä oli liikkeenluovutus, jossa työntekijät siirtyvät vanhoina työntekijöinä uuden työnantajan palvelukseen. Kaupunki kuitenkin kieltäytyi ottamasta työntekijöitä vastaan, joten Caritas Palvelut Oy sanoi heidät irti.

Työntekijöiden irtisanomisaika päättyi vasta sen jälkeen, kun toiminta oli jo siirtynyt takaisin kaupungille. Kuopio antoi työsuhteiden päättyä. Näin kaupunki joutui vastuuseen työsuhteiden perusteettomasta päättämisestä.

15 irtisanottua hoitajaa vei asian Pohjois-Savon käräjäoikeuteen. Vuosi sitten käräjäoikeus päätti, että työntekijät saavat yhteensä noin 124 000 euroa korvauksia työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä.

– Kyseessä oli selkeä liikkeenluovutus ja tuomio sen mukainen, muistuttaa Tehyn lakimies Mirja Kinnunen.

Asia ei jäänyt siihen vaan kaksi hoitajaa veivät kokemansa syrijinnän hovioikeuteen vedoten tasa-arvolakiin. Monen muun tavoin nämä hoitajat olivat käyneet kaupungin työhaastattelussa, mutta jääneet ilman työpaikkaa. Toinen oli ollut äitiyslomalla ja toinen raskaana. Hovioikeuden mukaan Kuopion kaupunki syrji ja asetti nämä hoitajat epäedulliseen asemaan raskauden, synnytyksen ja äitiysvapaan perusteella.

– Erityisen nurinkurista tässä on se, että kaupungin ei olisi pitänyt edes haastatella työntekijöitä, joita sen kuului kohdella vanhoina työntekijöinä.

Kaikkiaan liikkeenluovutukseen liittyvä oikeuskäsittely korvauksineen maksaa Kuopion kaupungille yli miljoona euroa.

Tasa-arvolain mukaista hyvitystä koskeva tuomio ei ole lainvoimainen.