Aivot tarvitsevat loman jälkeen pehmeän laskun

Hyvä työpaikka sallii työntekijöille päiviä, jolloin työn intensiteetti on tavallista matalampi.

Kuvateksti
Lomalla mieli rentoutuu. Arkeen palaamisen haikeus kertoo usein onnistuneesta lomasta. Kuva: Pia Hietamies

Arkeen palaamisen haikeus kertoo usein onnistuneesta lomasta. Sen päättyminen ei välttämättä ahdista suomalaisia täysin syyttä. Work goes happyn ja Yksi elämä -terveystalkoiden keväällä teettämän tutkimuksen perusteella suomalainen työelämä näyttäytyy karuna, muun muassa siksi, että työssä käyvän arkista elämää leimaa jatkuva kiire.

Moni huomaa kehon ja erityisesti aivojen joutuvan tiukkaan prässiin lomalta palatessa.

– Muisti pätkii, ajatus hyppii asiasta toiseen ja pienet vastoinkäymiset ärsyttävät, summaa Helsingin yliopiston aivotutkija Minna Huotilainen.

Vaikka työelämän olosuhteisiin ei aina voi täysin vaikuttaa, voi aivojaan auttaa sopeutumaan takaisin työn arkeen. Hyvä työpaikka sallii työntekijöille päiviä, jolloin työn intensiteetti on tavallista matalampi. Näin aivoja säästetään kiireisempiin aikoihin.

Jos mahdollista, olisi työyhteisön hyvä antaa lomalta palaaville työntekijöille hieman helpotusta ensimmäisiin päiviin, ennen kuin keho ja aivot ovat taas tottuneempia arkisen työnteon asettamiin vaatimuksiin, aikatauluihin ja paineisiin.

– Työhön lomalta palaava työntekijä tarvitsee pienen orientoitumisen. Toisaalta juuri silloin mieli voi olla kaikkein avoimimmillaan esimerkiksi työn kehittämisen suhteen, arvioi Huotilainen.

Omaa työhyvinvointiaan kannattaa varjella erityisesti lomaltapaluun kaltaisissa työelämän tilanteissa, joissa stressihormonit kääntyvät herkästi nousuun. Huotilainen antaa muutamia vinkkejä lomalta palaavalle, joka haluaa auttaa kehoaan sopeutumaan taas kiireiseen työarkeen:

– Huolehdi hyvästä nukkumisesta, pyöräile tai kävele edes pieni osa työmatkasta ja muista pitää kahvi- ja lounastauot. Priorisoi odottavat työt: kiireisistä ja tärkeistä aloitetaan, loput odottakoot.

Lisää työhyvinvointia edistäviä tekoja voi ideoida 5. lokakuuta, kun Yksi elämä järjestää yhdessä Work goes happyn kanssa Suomen suurimman pop up -työhyvinvointipäivän, Unelmien työpäivän.