Alkoholihaitat aiheuttavat työpaikoilla isoja kustannuksia – Jo pelkkä päihdeohjelman olemassaolo auttoi ehkäisyssä

Myös mini-interventioilla kuten Audit-kyselyillä oli vaikutusta alkoholihaittojen vähentämisessä.

Kuvateksti
Suomalainen joi viime vuonna alkoholia keskimäärin 8,9 litraa.
Kuva: iStock

Alkoholi aiheutti suomalaiselle yhteiskunnalle viime vuonna vähintään noin 1,4 miljardin euron kustannukset. Luvussa ovat mukana alkoholin aiheuttamien kuolemien, työkyvyttömyyden, hoitojaksojen ja rikosten yhteenlasketut kustannukset.

Suomalaisille työnantajille koitui alkoholin vuoksi menetetystä työpanoksesta vähintään 500 miljoonan euron taloudelliset menetykset.

Tiedot käyvät ilmi raportista, jonka on laatinut tutkijatohtori Niilo Luotonen Aalto-yliopistosta. Raportin ovat tilanneet Alko, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Työturvallisuuskeskus.

Jo pelkästään päihdeohjelman olemassaolo on yhteydessä alhaisempiin alkoholihaittoihin. Tutkimuksen mukaan riskijuomista ja alkoholiriippuvuutta esiintyy keskimäärin vähemmän työpaikoilla, joilla on päihdeohjelma.

Päihdeohjelmaan kirjataan toimintatavat ja -ohjeet työpaikan päihdetyölle. Päihdeohjelmaa suositellaan kaikille työpaikoille, mutta pakollinen se on vain työpaikoilla, joilla tehdään huumetestejä.

Myös mini-interventioilla kuten Audit-kyselyillä oli vaikutusta.

”Työyhteisöllä ja työkulttuurilla näyttäisi olevan aidosti merkitystä. Alkoholin riskikäyttö on tutkimusten mukaan yhteydessä esimerkiksi työn stressaavuuteen, huonoon johtamiseen ja työyhteisön juomisnormeihin”, Niilo Luotonen sanoo. 

Alkoholin runsas käyttö esimerkiksi yhteisissä illanvietoissa yhdistyy sanallisten loukkausten, ahdistelun ja ulkopuolisuuden kokemusten kaltaisiin haittoihin.

Alkoholin riskikäyttö on yhteydessä tapaturmiin aloilla, joilla tapaturmariski on muutenkin korkea. Vaikka tutkimustieto alkoholin suoraan aiheuttamista työtapaturmista on vähäistä, nyt julkaistussa tutkimuksessa arvioidaan, että alkoholi aiheuttaa Suomessa ainakin 5000–10 000 työtapaturmaa vuodessa.

Alkoholin kulutus on viime vuosina laskenut, mutta kaikki sen aiheuttamat haitat eivät ole vähenneet samassa suhteessa. Alkoholin aiheuttamat kuolemat ja rikokset ovat joinain vuosina jopa nousseet, vaikka kulutus on laskenut.

Lue lisää

Työterveyslaitoksen ohjeet: näin teet työpaikalle päihdeohjelman

Tutkimus: Numerot puhuvat 2: Alkoholin haitat suomalaisilla työpaikoilla – Kuinka paljon ne maksavat, miten ne ilmenevät, ja miten niitä voi vähentää?