Britannia hakee ratkaisua hoitovelkaan koulutuksesta – ammattiliitto muistuttaa, että palkat on saatava kuntoon

Britannian hoitojonoissa odottavat lasketaan miljoonissa. Maan parlamentti tarjoaa ratkaisuksi pitkän tähtäimen koulutusstrategiaa. Sote-alaa edustava ammattiliitto Unison peräänkuuluttaa palkkojen ja työolojen kuntoon laittoa.

Kuvateksti
Korona on koetellut terveydenhuollon palveluiden saatavuutta myös Isossa-Britanniassa.
Kuva: iStock

Ison-Britannian hoitojonoissa on ainakin 5,8 miljoonaa ihmistä, mutta luku saattaa olla jopa 13 miljoonaa. Tämä käy ilmi selvityksestä, jonka maan parlamentin sosiaali- ja terveysvaliokunta on teettänyt Britannian sote-alan tilasta ja tulevaisuudesta.

Terveydenhuollossa on tällä hetkellä 93 000 avointa työpaikkaa ja sosiaalipuolella 105 000.

Ratkaisuksi sote-alan työntekijäpulaan ja koulutustarpeisiin on tulossa keväällä 2022 Health Education England -niminen pitkän ajan strategia.

”Työntekijäpuolella katsotaan, että pitkän tähtäimen strategia ei auta akuutin henkilöstöpulan ratkaisemiseksi,” sanoo Tehyn kansainvälisten asioiden päällikkö Sari Koivuniemi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan raportissa esitetään, että huhtikuuhun 2022 mennessä maan sosiaali- ja terveysministeriö tuottaa yhdessä julkisen terveydenhuollon (NHS) kanssa laajan kansallisen sote-alan elpymissuunnitelman ja arviot alan koulutustarpeesta.

Koronakriisin helpottamiseksi NHS sai viime syyskuussa 5,4 miljardin punnan lisärahoituksen seuraavaksi puoleksi vuodeksi. Tällä on tarkoitus kaventaa hoitovelkaa 9 miljoonan hoitokäynnin verran. Lisäksi huhtikuussa 2022 otetaan käyttöön uusi vero, jolla lisärahoitetaan sote-alaa 36 miljardilla punnalla.

Muun muassa julkista sote-sektoria edustava ammattiliitto Unison on kommentoinut, että sote-alan kriisi voidaan ratkaista vain riittävästi rahoitetulla henkilöstösuunnitelmalla. Siksi hallituksen tulee keskittyä alan pito- ja vetovoimaan.

”Suunnittelussa pitää ottaa huomioon alan palkkaus, työehdot ja koulutus,” sanoo Unisonin terveysalan johtaja Susan Gordon liiton tiedotteessa.