‒ Alkoholin riskikäytön lisääntyminen oli yleisempää tupakoijilla, miehillä ja niillä, jotka raportoivat masennusta, sanoo erikoistutkija Jaana Halonen Työterveyslaitokselta.
Eläkkeelle siirtyminen on iso elämänmuutos. Tämän tutkimuksen valossa se on myös riski huonompien elintapojen omaksumiseen. Suurten ikäluokkien ikääntyessä noin 70 000 suomalaista jää vuosittain eläkkeelle, joten kyseessä on merkittävä yhteiskunnallinen ilmiö.
‒ Eläköitymiseen liittyy lisääntynyt vapaa-aika sekä muutoksia sosiaalisissa verkostoissa, millä voi olla joko haitallisia tai myönteisiä kansanterveydellisiä seuraamuksia, toteaa akatemiatutkija Sari Stenholm Turun yliopistosta.
Halonen ehdottaa, että työterveyshuolto ja työnantajat kehittäisivät toimintasuunnitelmia, joiden avulla työntekijöitä voidaan valmistaa eläkkeelle siirtymiseen ja sen tuomiin muutoksiin. Suunnitelmat saattaisivat ehkäistä haitallisia elämäntapamuutoksia.
Tutkimuksessa seurattiin 5 800 Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimukseen ja Sairaalahenkilöstön hyvinvointitutkimukseen kuuluvaa henkilöä, jotka olivat jääneet vanhuuseläkkeelle vuosina 2000‒2011. Jokainen osallistuja oli vastannut alkoholin kulutusta koskeviin kysymyksiin ennen ja jälkeen eläkkeelle siirtymisen.