Finnwatch: Sote-yritykset kikkailevat veroilla edelleen – aggressiivinen suunnittelu vähentynyt

Tulonmuunnolla voi välttää verojen maksua. Työsuhteen sijaan työtä tehdään palveluntarjoajina.

Kuvateksti
Finnwatch vaatii tulevalta hallitukselta toimia sote-yritysten verovälttelyn torjumiseksi. Kuva: iStock

Suomessa toimivien sote-yritysten aggressiiviset kansainväliset verojärjestelyt ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana vähentyneet.

Korkeakorkoisista osakaslainoista on luovuttu kaikissa pääomasijoittajien hallinnoimissa yrityksissä. Myös yhtiöiden keinotekoista velkaannuttamista on vähennetty. Osa yhtiöistä on silti aivan viime vuosiin asti ollut hyvin velkaisia, mikä vähentää Suomessa verotettavaa tulosta.

Finnwatch selvitti kuuden suurimman Suomessa toimivan sote-alan yrityksen verovastuullisuutta. Vertailussa olivat mukana Attendo, Mehiläinen, Cor Group (Coronaria), Pihlajalinna, PlusTerveys ja Terveystalo.

Finnwatchin mukaan julkinen keskustelu yhtiöiden verojärjestelyistä on sote-alalla vaikuttanut yritysten valitsemiin rakenteisiin.

– Myös kiristykset korkovähennysrajoituksia koskevaan verolainsäädäntöön ovat toimineet, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Selvitys osoittaa, että sote-yrityksissä verosäästöjä haetaan nyt työntekijöiden tulonmuunnosta. Useassa tutkitussa yrityksessä jopa yli puolet lääkäreistä toimii palveluntarjoajina palkkatyön sijaan.

Vartialan mukaan listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus mahdollistaa Suomessa verokikkailun korkeapalkkaisilla aloilla. 

– Palkansaajat maksavat tuloveroja huomattavasti enemmän kuin varakkaimmat. Hyvätuloisimmat työntekijät voivat kierrättää työstä saamansa korvauksen pöytälaatikkoyhtiön kautta.

Finnwatch vaatii tulevalta hallitukselta toimia verovälttelyn torjumiseksi. Yhtenä keinona on kiristää korkovähennysrajoituksia, kuten Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD suosittaa.

Järjestö suosittelee Suomea pohtimaan listaamattomien yhtiöiden osinkoverotusta esimerkiksi Tanskan mallin mukaan. Tanskassa osinkoja verotetaan jyrkästi progressiivisella asteikolla ja palkkatuloa korkeammalla veroprosentilla, mikä poistaa kannustimen tulonmuuntoon. 

 – Jos yrittäjyyttä halutaan tukea, se olisi järkevää tehdä muilla keinoilla kuin puhkomalla veropohjaa.