Hallitus aloittaa vientivetoisen työmarkkinamallin lakivalmistelun – Tehyn valtuusto koolle

Tehyn valtuusto käsittelee tilannetta ja jatkotoimia maanantaina.

Kuvateksti
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen osallistui tiistaina työministeri Arto Satosen tilaisuuteen, joka käsitteli Suomen työmarkkinamallin kehittämistä.
Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Työministeri Arto Satonen ilmoitti tänään tiistaina, että hallitus alkaa valmistella lakia vientivetoisesta työmarkkinamallista. Kyseisen hallitusohjelmakirjauksen eteneminen lakimuutokseksi merkitsee, että valtakunnansovittelijan tai sovittelulautakunnan sovintoehdotus ei voi jatkossa ylittää yleistä palkkalinjaa.

Tehy toteaa tiedotteessaan, että seurauksena on vapaan sopimisen päättyminen jo valmiiksi vakavasta työvoimapulasta kärsivillä sote-alalla ja varhaiskasvatuksessa ja hoitajien päätyminen ikuiseen palkkakuoppaan. 

Tehyn hallitus päätti ylimääräisessä kokouksessaan tiistai-iltana, että Tehyn valtuusto kutsutaan koolle ylimääräiseen kokoukseen. Valtuusto kokoontuu maanantaina, jolloin se saa selvityksen tilanteesta ja päättää jatkotoimista.

Työ ja elinkeinoministeriön mukaan lakimuutoksia käsittelevä työryhmä aloittaa työnsä helmikuussa. Työryhmässä ovat työ- ja elinkeinoministeriön lisäksi edustettuina EK, Valtion työmarkkinalaitos, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Kirkon työmarkkinalaitos, SAK, STTK, Akava ja Palkansaajakeskusjärjestön yhteinen edustaja.

Työryhmän kerrotaan työskentelevän toukokuun loppuun, ja sen tehtävänä on valmistella mietintö hallituksen esityksen muotoon. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lakimuutokset voisivat tulla voimaan eduskuntakäsittelyn jälkeen joulukuun alussa.