Hiv-lääkkeille vastustuskykyiset viruskannat lisääntyneet

Lääkityksen lopetus antaa virukselle mahdollisuuden kehittää vastustuskyvyn antiretroviraalisille lääkkeille.

Kuvateksti
HIV-epidemia olisi voitettavissa lääkityksen ja muiden nykyisin käytettävissä olevin keinoin. Kuva: iStock

HIV:n antiretroviraaliset lääkkeet mahdollistavat nykyään lähes normaalin elämän ja eliniän HIV-tartunnan saaneille. Kuitenkin lääkitysten yleistymisen myötä ovat yleistyneet myös niille vastustuskykyiset viruskannat. Ongelma on suurin Afrikassa, missä myös epidemia on pahin. Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, joka on julkaistu Lancet Infectious Diseases -lehdessä.

Tutkimuksen perusteella noin kymmenen prosenttia lääkityksen aloittavista potilaista kantaa lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja. Erityisesti vastustuskyky NNRT-lääkkeille eli nonnukleosidi-RT-estäjille on yleistynyt.

Vastustuskykyiset kannat ovat lisääntyneet varsinkin itäisessä Afrikassa ja Etelä-Afrikassa. Niiden kantajat ovat usein saaneet antiretroviraalisia lääkkeitä aikaisemminkin, mutta he ovat syystä tai toisesta lopettaneet lääkityksen ensimmäisellä kerralla, mikä on antanut virukselle mahdollisuuden kehittää vastustuskyvyn.

Vastustuskykyisten viruskantojen yleistyminen huolestuttaa, sillä määrätietoisin ponnisteluin HIV-epidemia olisi mahdollisesti voitettavissa lääkitysten ja muiden nykyisin käytössä olevin keinoin.

Tulokset perustuvat 56 000 vuosina 2001–2016 antiretroviraalisen lääkityksen aloittaneen HIV-potilaan terveystietoihin 63 eri maasta.

Uutispalvelu Duodecim