Hoitajalle korvaukset laittomasta uhkauksesta – Potilaan omainen soitti ja uhkasi tappaa

Sairaanhoitaja sai 800 euron korvaukset puhelimitse tulleesta tappouhkauksesta.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja sai korvauksia puhelimitse tulleesta tappouhkauksesta. Puhelussa uhattiin myös hoitajan kollegoita. Kuvituskuva: iStock

Sairaanhoitaja oli työvuorossa päivystyksessä, kun potilaan omainen soitti kiihtyneenä. Puhelu huipentui siihen, että omainen totesi: jos isä kuolee, kaikki muutkin kuolevat.

Hoitaja varmisti, oliko hän ymmärtänyt, mitä soittaja tarkoittaa, johon tämä oli vastannut: kyllä, ei tarvitse liikkua yksin pimeällä. Sairaanhoitaja kysyi vielä, ymmärtääkö omainen, että kyseessä on laiton uhkaus ja antoi tälle tilaisuuden perua puheensa.

Oikeudessa omainen tunnusti soittaneensa puhelun, mutta sanoi, ettei muista siitä juuri mitään.

Soittaja puolusteli, että hän oli eri kaupungissa kuin hoitaja, mutta hoitaja ei sitä kertomansa mukaan tiennyt.

Käräjäoikeus katsoi, että omainen uhkasi hoitajaa ja hänen kollegoitaan puhelimitse tappamisella. Oikeus tuomitsi rangaistukseksi laittomasta uhkauksesta 40 päiväsakkoa. Sairaanhoitaja sai tilapäisestä haitasta 300 euroa ja kärsimyskorvausta 500 euroa. Soittaja tuomittiin maksamaan myös oikeudenkäyntikulut.

Rangaistusta ja kärsimyskorvauksen määrää korottavana käräjäoikeus piti sitä, että jäsen oli joutunut rikoksen uhriksi työssään sairaanhoitajana.

– Kenenkään ei tarvitse sietää uhkailua ja on tärkeää ilmoittaa tapauksista poliisille, sanoo sairaanhoitajaa oikeudessa edustanut Tehyn johtava lakimies Matias Nyman.

Tuomio on lainvoimainen, eli siitä ei voi valittaa.