Hoitajapulaa ratkova työryhmä kokoontunut sovitusti – Tehyn varapuheenjohtaja ihmettelee ministeri Lindénin väitettä

Tehyn toinen varapuheenjohtaja Pipsa Allén kiistää perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin väitteen siitä, että hoitajapulaa pohtivan työryhmän työ olisi pysähtynyt työmarkkinaneuvottelujen vuoksi.

Kuvateksti
Sosiaali-ja terveysalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden työryhmän ohjausryhmä kokoontunut sovitusti kahden kuukauden välein aina helmikuusta lähtien
Kuva: Jari Lifländer

Tehy on osallistunut sosiaali- ja terveysministeriön hoitajapulaa pohtivan työryhmän työhön aktiivisesti koko ajan. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén sanoo Iltalehden haastattelussa, että työmarkkinaosapuolet ovat jättäytyneet pohtivasta työryhmästä ja työ olisi sen vuoksi pysähtynyt. 

Tehyä työryhmässä edustavan toisen varapuheenjohtajan Pipsa Allénin mukaan ohjausryhmä on kokoontunut sovitusti kahden kuukauden välein aina helmikuusta lähtien. Myös seitsemän alatyöryhmää ovat kokoontuneet säännöllisesti.

"Ohjausryhmän tammikuun kokous peruttiin sairaustapauksen vuoksi, mutta helmikuusta lähtien työ on ollut käynnissä pysähtymättä. Seuraava kokous on nyt elokuussa."

Työryhmä kokoaa parhaillaan ajankohtaista tietopohjaa tilanteesta, mitä Tehykin on työltä edellyttänyt. 

"Tuoretta tietoa tarvitaan, koska 3-4 vuotta vanhan tilastotiedon perusteella on vaikea tehdä päätöksiä."

Työryhmän työtä vaikeuttaa Allénin mukaan vaatimus yksimielisyydestä ja kielto puhua palkoista. 

Tehy ei ole vaatimuksia noudattanut.

"Vastustamme hoiva-avustajien lisäämistä. Kielto puhua palkasta on käsittämätön, joten olemme puhuneet myös siitä."

Sosiaali-ja terveysalan henkilöstön riittävyyden ja saatavuuden työryhmä asetettiin vuoden 2021 lopulla. Ryhmässä on työmarkkinaosapuolten lisäksi edustettuna muun muassa ministeriöiden virkamiehiä ja asiantuntijoita.