Hoitajat osoittivat mieltään eduskuntatalolla – ”Kaatakaa laki, kaatakaa laki”, kaikui kaatosateessa

Kansanedustajilta kuultiin rappusilla kauniita puheita hoitotyön arvosta, kun sisällä eduskunnassa puitiin potilasturvallisuuslakia.

Kuvateksti
Sairaanhoitaja Nizo Dara vetosi kansanedustajiin: Äänestäkää tätä lakia vastaan!
Kuva: Jukka Rapo

"Tämä on loukkaavaa ja nöyryyttävää. Olisin odottanut Irakin hallitukselta tällaista lakia. Rakastan työtäni, rakastan tätä maata. Äänestäkää tätä lakia vastaan", sairaanhoitaja Nizo Dara huutaa.

Tehyn ja Superin mielenosoitus Helsingin kansalaistorilla keräsi paikalle runsaasti väkeä, vaikka sää ei hellinyt. Kirjasto Oodin kupeesta väki marssi Millariikka Rytkösen ja Silja Paavolan johtamina eduskuntatalolle.

Tunteikkaalla puheenvuorollaan Nizo Dara vetosi kansanedustajiin, jotka perjantaina käsittelivät potilasturvallisuuslakia. Hän puhui hoitajaopiskelijoista, jotka eivät halua valmistua ja siitä, kuka tulevaisuudessa huolehtii vanhuksista. Lain toinen ja lopullinen käsittely on todennäköisesti maanantaina.

"Päättäjät esiin, päättäjät esiin! Kaatakaa laki, Kaatakaa laki!" väkijoukon huudot toistuivat.

Joitain edustajia kävi puhumassa mielenosoittajille. Paikalla kävivät muun muassa Hussein al-Taee (sd.), Sari Sarkomaa (kok.), Arja Juvonen (ps.) ja Merja Kyllönen (vas.).

Kaikilla riitti runsaasti ymmärrystä hoitajien palkkavaatimuksia kohtaan, mutta valtiovallan vastuusta turvata ihmisten henki ja terveys muistutettiin. Esimerkiksi Kyllönen lupasi, että hänen puolueensa on valmis kaivamaan rahakassia, kun sopu syntyy. Samaa vihjattiin demareiden ja vihreiden suunnalta.

Tunnelma oli latautunut, ja väkijoukko keskeytti kansanedustajien puheita huudoin.

Sairaanhoitaja Kati Hakanen oli tullut paikalle työkaveriensa Kirsi Kokon ja Kaisa Lunkan kanssa. Kolmikon keltaisiin asuihin oli teipattu punaisella: Teho-orja ja From hero to zero. He työskentelevät Meilahdessa Husin sydänteholla.

"On poliittinen päätös, mihin rahaa riittävät. Koronatukia maksettiin Jethron yökerholle ja turkistarhaajille. Emme halua vaarantaa ihmisten henkiä, mutta sitä tapahtuu arjessa jatkuvasti. Kumma, ettei muilla aloilla syyllistetä työtaistelusta näin", Kati Hakanen sanoo.

Kaksi keltaisiin muoviasuihin pukeutunutta mielenosoittajaa Oodin kupeessa.
Raha ratkaisee, Kirsi Kokko ja Kaisa Lunkka viestivät. "Tehohoitajaksi perehtyminen kestää pitkään ja vuorotyö on terveydelle haitallista. Siitä pitää maksaa."

Hänestä sanktioita pitäisi määrätä työnantajille, koska he eivät hanki tarpeeksi hoitajia. Kun naiset kääntyvät, asuihin kuuluvista punaisista muovihupuista erottuvat sanat: biologinen jäte. "No siltä se välillä tuntuu."

Mielenosoituskyltti: Vain minä pakotan lapseni töihin.
Eräs äiti lähti tyttärensä puolesta mielenosoitukseen.

Mielenosoitus oli avoin kaikille. Eräs rouva oli paikalla rollaattorin ja kyltin kanssa: Vain minä pakotan lapseni töihin. Hän kertoo lähteneensä eduskuntatalolle hoitoalalla työskentelevän tyttärensä puolesta, joka oli työvuorossa.

Rappusilla seisoi myös kahden ihmisen seurue kantaen kylttiä: Lääkärit hoitajien puolella.

Suosittelemme sinulle

Tehy
7.4.2021
Tehy
31.3.2021