Hoitajat ottavat somessa kantaa väkivaltaa vastaan – ”Tuomme ongelman yhdessä päivänvaloon”

Tehyn Nyrkkisääntö-kampaja tekee sote-alan väkivaltaa näkyväksi. Kuvat mustista silmistä ja nyrkeistä leviävät somessa.

Kuvateksti
Tehyn Nyrkkisääntö-kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa. Kampanjan ensimmäisenä päivänä hoitajia saapui töihin silmä mustaksi meikattuna.
Kuva: Tomi Aho ja Facebook-kuvasitaatit

Sote-alan ammattilaiset ovat osallistuneet Tehyn Nyrkkisääntö-kampanjaan julkaisemalla itsestään kuvia silmä mustaksi meikattuna tai nyrkki silmän edessä. Kampanja tekee näkyväksi väkivaltaa, jota sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset kohtaavat työssään. Kuviin liitetyissä teksteissä osa hoitajista kertoo väkivallasta, jota he itse ovat työssä kokeneet.

Myös Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen julkaisi itsestään Nyrkkisääntö-kuvan.

"Ongelma pitää ratkaista lainsäätäjien ja työnantajien toimesta. Ei enää yhtään lyöntejä, potkuja, raapimista, haukkumista tai tappouhkauksia", hän kirjoitti. 

Kampanjalla Tehy haluaa muutoksia sekä rikos- että työlainsäädäntöön. Tehy vaatii, että rikoslain virkamiehen väkivaltainen vastustaminen laajennetaan koskemaan kaikkia sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattihenkilöitä. Hallitusohjelma mainitsee vain ensihoidon työntekijät. 

Kampanjaan on osallistuttu myös työporukalla. Sydänsairaalan hoitajat muistuttivat, että hoitohenkilökunnan turvallisuus on yhteinen asia.

Kuvia löytyy Facebookista, Instagramista ja X:stä tunnisteella #nyrkkisääntö.

Lue lisää: 
Puuttumattomuuden kaava purettava – Tehy kampanjoi työväkivaltaa vastaan
Nyrkkisääntö-kampanjan sivut