Hovioikeus: Epätasapuolinen kohtelu aiheutti palkkasaatavia – sairaanhoitaja saa palkanlisänsä

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä rikkoi tasapuolisen kohtelun periaatetta.

Kuvateksti
Työnantaja epäsi sairaanhoitajalta täydennyskoulutuslisän, jota maksettiin 57 muulle työntekijälle. Kuva: iStock

Työnantaja epäsi sairaanhoitajalta täydennyskoulutuslisän, jota maksettiin 57 muulle työntekijälle. Kaikki olivat suorittaneet täydennyskoulutuksen, joka laajuus oli vähintään 30 opintopistettä.

Turun hovioikeuden mielestä työnantaja ei kohdellut sairaanhoitajaa tasapuolisesti. Työnantajan on maksettava erääntyneitä palkkasaatavia viivästyskorkoineen noin 3500 euroa sekä sairaanhoitajan oikeudenkäyntikuluja.  

Työsopimuslain mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti. Tasapuolisuudesta voi poiketa, jos siihen on esimerkiksi työtehtävään tai -asemaan liittyvä hyväksyttävä syy. 

Vuonna 2005 solmitun paikallisen sopimuksen mukaan kuntayhtymä kannustaa palkanlisällä työntekijöitä hankkimaan täydennyskoulutusta.

Käytäntönä oli, että lisää maksetaan työntekijöille, jotka hankkivat kuntayhtymässä töissä ollessaan lisää koulutusta. Lisä oli suuruudeltaan neljä prosenttia peruspalkasta.

Sairaanhoitaja oli suorittanut täydennyskoulutuksen jo ennen, kun hänestä tuli kuntayhtymän työntekijä. Koulutuksesta oli työnantajalle hyötyä, sillä sairaanhoitaja tarvitsi sitä työtehtävissään. Koulutus oli ollut yksi peruste, jolla hänet oli tehtävään palkattu.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus oli kesällä 2020 sitä mieltä, että työnantajalla oli hyväksyttävä syy maksaa erisuuruista palkkaa. Hovioikeuden tuomio kumoaa käräjäoikeuden ratkaisun. 

Sairaanhoitajaa avusti oikeudessa Tehyn oikeuspalvelun lakimies Hanna Huotari.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siihen voi vielä hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.