Hovioikeus: Hoitajien työaikaa ei saanut peukaloida

Käräjäoikeuden päätös piti hovioikeudessa. Vaasan sairaanhoitopiiri ei saanut muuttaa hoitajien työaikaa yksipuolisella päätöksellä, koska työn luonne ei oleellisesti muuttunut.

Kuvateksti
Kolme hoitajaa voitti juttunsa kaikilta osin. Sairaanhoitopiiri ei saanut muuttaa hoitajien työaikaa yksipuolisella päätöksellä, sillä työn luonne ei oleellisesti muuttunut. Kuva: iStock

Työaikakiistan taustalla oli muutos: mielenterveyskeskus lakkautettiin vuoden 2011 alussa ja yhdistettiin yleissairaalapsykiatrian poliklinikan ja psykiatrian poliklinikan kanssa.

Sairaanhoitajien mielestä heidän työnkuvansa säilyi pääosin samana kuin ennen. Muutos oli tavanomainen organisaatiomuutos, joita oli ennenkin nähty.

Vaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä puolestaan tulkitsi, että työnkuva oli muuttunut merkittävästi. Siksi sairaanhoitajat siirrettiin yleistyöaikaan, jota vastaavissa töissä ennestään olevat tekivät.

Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Turvan mainos.
Mainos päättyy

Sairaanhoitajien työsopimukseen oli kuitenkin kirjattu 37 viikkotunnin työaika. Yleistyöajassa työaika on pitempi eli 38 tuntia 15 minuuttia viikossa.

Pohjanmaan käräjäoikeus ja myös Vaasan hovioikeus olivat samaa mieltä hoitajien kanssa: Työn luonne pysyi samana eli päiväluontoisena avomielenterveyshoitona. Työn muutos oli normaalia organisaation kehitystä. Työaikaa ei voi työnantaja yksipuolisesti pidentää.

Kun käräjäoikeus käsitteli asiaa vuoden 2019 syyskuussa, sairaanhoitopiiri määrättiin maksamaan kullekin kolmelle hoitajalle korvauksena ylimääräisistä työtunneista reilut 3400–4300 euroa korkoineen. Vuosien kuluessa saatavien määrä on suurin piirtein tuplaantunut.

Sairaanhoitopiiri valitti hovioikeuteen myös oikeudenkäyntikuluista ja siitä, ovatko vaatimukset jo vanhentuneet. Käräjäoikeus määräsi sairaanhoitopiirin maksamaan hoitajien oikeudenkäyntikulut ja se piti myös hovissa. Sairaanhoitopiiri joutuu maksamaan noin 16 500 euron kulut.

Hovioikeus katsoi myös, etteivät saatavat olleet vanhentuneet. Saatavia hakevia hoitajia oli alun perin enemmän kuin kolme, mutta osa luopui ja joidenkin osalta oikeus jätti asian tutkimatta, koska he olivat virkasuhteisia. Kolme hoitajaa voitti juttunsa kaikilta osin. Asiaa hoiti hovioikeudessa Tehyn oikeuspalveluiden juristi.

Päätöksestä voi vielä valittaa korkeimpaan oikeuteen.