Hurjastelu vie nuoren miehen hengen

Tapaturmat ovat merkittävin ehkäistävissä oleva kuolinsyy lapsilla ja nuorilla.

Kuvateksti
Kolme neljäsosaa tapaturmaisesti kuolleista alle 25-vuotiaista on poikia tai nuoria miehiä. Kuva i Stock.

Nuorten miesten riski kuolla moottoriajoneuvon kuljettajana on moninkertainen nuoriin naisiin verrattuna.

– Heillä on enemmän riskialtista käyttäytymistä liikenteessä, kuten suuria ajonopeuksia, liikennesäännöistä piittaamattomuutta, humalassa ajamista ja turvavyön käytön laiminlyöntiä, sanoo kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti THL:stä.

Tapaturmaisesti kuolleista alle 25-vuotiaista kolme neljäsosaa on poikia tai nuoria miehiä. Vuosittain tapaturmaisesti kuolee keskimäärin 114 alle 25-vuotiasta. Tapaturmat ovat merkittävin ehkäistävissä oleva lapsuus- ja nuoruusajan kuolinsyy.

Päihteiden ja lääkkeiden sekakäytöstä aiheutuu 15–24-vuotiaille nuorille toiseksi eniten tapaturmaisia kuolemia.

Myös itsemurhat ovat Suomessa yleinen kuolemansyy 15−24-vuotiaiden ikäryhmässä. Vuosittain noin 100 alle 25-vuotiasta nuorta tekee itsemurhan, ja itsensä vahingoittamisten vuoksi sairaalahoitoon joutuu noin 700 nuorta.

Turvallisuutta on edistetty vuodesta 2009 lähtien Kansallisella lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn ohjelmalla. Asetettujen tavoitteiden toteutumisesta on tehty nyt väliarviointi, jonka mukaan 210 suunnitellusta toimenpiteestä noin puolet on toteutunut tai edistynyt hyvin.

Tulevina vuosina toimenpiteitä kohdennetaan erityisesti 15−24-vuotiaisiin.

Kansallisen lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn ohjelman väliarviointi julkistetaan Säätytalolla Helsingissä pidettävässä foorumissa perjantaina 25. marraskuuta.